Alertă sanitară în piețele din România după ce o mare parte dintre legumele și fructele comercializate la tarabe au fost depistate ca fiind contaminate cu pesticide periculoase.
Legumele și fructele de pe tarabele din România, cultivate de agricultorii locali, sunt pline de pesticide, cele mai contaminate fiind unele dintre cele mai consumate alimente, mai ales în această perioadă.
Nici legumele și fructele importate nu sunt ferite de pesticide, portocalele, căpșunile, vinetele și dovleceii din Turcia și Egipt fiind de asemenea afectate.
Autoritatea Fitosanitară a realizat controale și teste pe pesticide, descoperind numeroase neconformități. Din cele 1.884 de probe analizate în laborator, 25 de legume și fructe au fost găsite cu niveluri de pesticide peste limitele admise.
Roșiile au prezentat cele mai multe probleme, cu 7 probe contaminate, toate provenind de la producători din Matca, județul Galați.
Alte legume și fructe contaminate includ 5 probe de ceapă verde, 3 probe de spanac, 3 probe de căpșune, 2 probe de mărar, 2 probe de pătrunjel, o probă de mere, o probă de fasole verde și o probă de vinete.
Deși este sezonul fructelor și legumelor românești, pesticidele rămân o problemă majoră. Folosite pentru combaterea bolilor, aceste substanțe devin periculoase pentru consumatori când sunt aplicate în cantități mari.