purolite
Acasă De actualitate Legea urșilor. Dezbatere în sesiune extraordinară la Camera Deputaților. De ce noua...

Legea urșilor. Dezbatere în sesiune extraordinară la Camera Deputaților. De ce noua lege nu rezolvă problemele reale

1568
0
FOTO: SpotMedia.ro

Sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor pentru modificarea legislaţiei privind urşii, după tragedia tinerei ucise de urs în Munţii Bucegi. Şedinţa începe la ora 15:00, în format hibrid. Pe ordinea de zi se află un proiect de Lege pentru completarea Legea vânătorii şi a unei Ordonanţe de urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urșilor. Proiectul a fost adoptat de Senat în noiembrie anul trecut.

Premierul Marcel Ciolacu a ţinut să precizeze că nu va fi dat liber la împuşcat urşii pe teritoriul României. Vor fi abordate zonele cu riscuri mari și măsurile care ar trebui luate pentru a ţine animalele departe de zonele turistice. Modificarea legislativă nu va fi însă suficientă – spune Marcel Ciolacu – ci e necesară implicarea Romsilva, a AJVPS-urilor și a ministrului Mediului.

„Da, este o problemă cu numărul mare de urși în acest moment. În zonele cu astfel de pericole, în zone turistice trebuie intervenit. Cum nu putem nici să intervenim fiecare vânător își ia pușca de acasă”, a spus premierul.

Premierul spune că urșii s-au înmulțit prea mult și caută soluții inspirate din experiența altor țări.

„În Austria nu mai sunt urși. Și nici nu-și doresc urși. În Italia e unul care trece Alpii, atât. Fiindcă sunt sute de kilometri de pârtii. Normal că s-au aglomerat în zonele nepopulate, pentru că sunt animale. Fug de oameni, în principiu. Ei atacă când sunt flămânzi. Nu toți urșii sunt criminali”, a declarat premierul.

Legea care urmează să fie adoptată acum de deputaţi a stat blocată în parlament din luna noiembrie fără să fie dezbatută în sesiunea ordinară.

Marcel Ciolacu: „Mie îmi pare rău că această lege a stat în parlament și trebuia să își termine ciclul parlamentar fără să facem sesiune extraordinară”

„Domnul Simonis a avut această discuție cu partenerii de guvernare ca să creăm majoritatea, să votăm și în Camera Deputaților, nu s-a ajuns la un acord, dar între timp ne-am asumat, ținând cont de această tragedie, că această lege trebuie să treacă. Mie îmi pare rău că această lege a stat în parlament și trebuia să își termine ciclul parlamentar fără să facem sesiune extraordinară”, a mai spus premierul Marcel Ciolacu.

De fapt, este strict o lege în favoarea vânătorilor, afirma Codruț Feher – vicepreședinte al Asociației Alianța pentru Combaterea Abuzurilor, singurul ONG din România care a avut o cauză la CJUE.

„Eu sunt de acord că n-am umblat la cauze în amonte și în aval s-a acumulat o problemă. Mergem și rezolvăm problema asta heirupistic, dar în același timp nu putem să perpetuăm la infinit proliferarea cauzelor și a acțiunii numai pe efecte”, spune Codruț Feher.

Într-un interviu acordat SpotMedia.ro, Codruț Feher a explicat de ce noua lege nu rezolvă problemele reale, dimpotrivă, și cât de simplă ar fi o acțiune bine țintită și eficientă.

Ce reproșați legii care intră în dezbaterea sesiunii extraordinare a Parlamentului?

Plecăm de la o tragedie și începem o “jacquerie”. Cam așa este legea în România. Da, începem o răscoală populară, venim cu furci, cu topoare și ne repezim la întreaga populație. Vrem să nu mai existe asemenea tragedii, să nu mai existe pagube create de urs, să nu mai existe teroare și ce facem? Chemăm niște vânători străini să ne salveze. Ei nu vor vâna urșii care provoacă situațiile conflictuale, potențiale sau efective pe care vrem să le rezolvăm, ci masculul dominant din mijlocul codrului și vor pleca cu el acasă.

Pe ce vă bazați cu această suspiciune?

Nu este o suspiciune. Directiva “Habitate” permite împușcarea ursului în baza unor derogări, excepții de la protecția strictă, dar trebuie să ai niște motive.

Sunt trei teste:

1. testul motivului – siguranța publică și preîntâmpinarea unor pagube importante;

2 să nu fie afectată starea de conservare favorabilă a speciei – să zicem că avem o stare de favorabilă;

3. să nu existe alternative satisfăcătoare la ucidere.

Ghidul comisiei pentru derogări și CJUE, în interpretarea directivei, spun că se vizează problema reziduală, deci acele exemplare care nu sunt oprite de măsurile alternative.

Adică acei urși care nu sunt opriți nici de garduri, nici de condiționarea aversivă, deci nici de închiderea gunoaielor etc. Doar ei pot fi uciși.

Ceea ce legea acum în dezbatere nu respectă?

Nu, este făcută numai pentru trofee. CE cere ca statele să facă și să aplice un sistem coerent de protecția a ursului și a omului care să diminueze situațiile conflictuale.

Asta înseamnă garduri electrice, educația populației, multe măsuri de genul acesta care se puteau realiza cu fonduri europene.

România până în anul 2021 n-a accesat niciun leu.

Ciobanii din Franța și-au făcut stâne cu camere de luat vederi, cu sisteme de garduri electrice, cu o grămadă cu câini și au putut cumpăra câini între rasele cele mai specializate.

Deci noi nu am pus în aplicare niciun fel de măsură coerentă de prevenție reală care să reducă conflictele om-urs cu fonduri europene.

Nu facem niciun fel de pază la șeptel, pentru că sunt situații în care nu sunt câini. Se lasă vacile libere prin arealul ursului. Dacă nu facem niciun fel de prevenție de tipul ăsta, vom fi situația de vânător care momește prada ca să omoare.

Citește întregul interviu acordat de Codruț Feher AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here