FOTO: biziday.ro

Meteorologii au prelungit Codul Roșu de caniculă până miercuri, pentru aproape toată țara, cu excepția județelor din nord. În ultimele două zile, mii de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate.

Administrația Națională de Meteorologie a extins și pentru ziua de miercuri, 17 iulie, avertizarea de Cod Roșu de caniculă, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, sudul Transilvaniei și al Crișanei.

Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Meteorologii au transmis că în a doua parte a săptămânii, valul de căldură se va restrânge treptat și va slăbi în intensitate, dar va mai fi caniculă și disconfort termic, cu precădere în jumătatea sudică a țării.

Tot miercuri, jumătatea de nord a țării se va afla sub Cod Portocaliu, astfel: în Maramureș și local în Crișana, Transilvania și nordul Moldovei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Biroul de presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) a transmis că operatorii au preluat 96.597 de apeluri la numărul unic de urgență 112, în contextul valului de caniculă din weekend. “Cea mai mare parte a apelurilor la 112 au vizat urgențe medicale din competența echipajelor de Ambulanță și SMURD. Din totalul de 59.571 de apeluri care au constituit urgențe, un procent de 44,07% au fost situații medicale însemnând 26.250 de cazuri“, a precizat STS.

Cele mai multe apeluri s-au înregistrat duminică, când 7.475 de apelanți au sesizat probleme clasificate de către operatorii 112 în categorii precum probleme respiratorii severe, persoane conștiente căzute în locuri publice sau cu probleme medicale manifestate în zone publice, accidente determinate de factori de mediu – caniculă, hipertermie, temperaturi extreme, respectiv urgențe medicale diverse, ceea ce reprezintă 5 apeluri în fiecare minut.

Cele mai multe apeluri s-au înregistrat în București-Ilfov (14.946 apeluri), Constanța (5.363 apeluri) și Iași (4.325 apeluri). În weekend au fost semnalate 1.426 incendii de vegetație uscată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here