FOTO: G4Media

Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani care a încercat să îl ucidă pe Donald Trump la mitingul său de campanie din Pennsylvania, a acţionat singur şi a folosit o puşcă de tip AR, cumpărată legal, pentru a trage în fostul preşedinte al SUA, au anunțat duminică oficialii FBI. Agenții au adăugat că nu au indicii privind probleme de sănătate mintală ale suspectului și încearcă să intre în telefonul lui, relatează Reuters și CNN, citate de News.ro.

„În acest moment, informaţiile pe care le avem ne arată că autorul atacului a acţionat singur”, a declarat Kevin Rojek, agent FBI în Pennsylvania.

Oficialii FBI au afirmat că găsirea motivului din spatele atacului este una dintre priorităţile lor.

Bobby Wells, director adjunct al Diviziei de combatere a terorismului de la sediul FBI din Washington, D.C., a declarat că FBI investighează acest caz ca pe o tentativă de asasinat, dar îl analizează şi ca pe un potenţial atac terorist intern.

FBI încă investighează activ trecutul lui Thomas Matthew Crooks şi lucrează inclusiv la obţinerea accesului la telefonul său. „Lucrăm pentru a avea acces la telefon. Am trimis telefonul la laboratorul nostru de la Quantico”, a declarat duminică Kevin Rojek, agent special responsabil al biroului FBI din Pittsburgh.

Rojek a spus că FBI nu are niciun fel de date concrete în acest moment cu privire la acţiunile trăgătorului imediat înainte de a trece la atacul asupra lui Trump. Familia sa a cooperat în anchetă, a adăugat Rojek.

Anchetatorii au găsit materiale explozive în mașina lui Thomas Matthew Crooks.

Autovehiculul a fost parcat sâmbătă în apropiere de mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania, au declarat pentru Wall Street Journal persoane informate cu privire la anchetă.

Rojek a confirmat aceste informații, spunând că forţele de ordine au depistat un „dispozitiv suspect” în maşina lui Crooks. Dispozitivul a fost „securizat şi este în curs de analiză”, a declarat oficialul FBI. Ce se știe despre Thomas Matthew Crooks

Fostul preşedinte de 78 de ani a fost rănit la ureche şi a fost evacuat, cu obrazul însângerat, după mai multe focuri de armă în timpul unui miting electoral sâmbătă, în Butler, Pennsylvania, care au făcut doi morţi şi doi răniţi grav printre spectatori.

FBI a anunţat înainte de aceasta că este vorba de o tentativă de asasinat şi l-a identificat pe autor, care a fost ucis: „Thomas Matthew Crooks, 20 de ani, din Bethel Park, Pennsylvania”.

„Nu am identificat deocamdată o ideologie asociată cu subiectul (anchetei), însă vreau să amintesc tuturor că suntem încă în primele faze ale acestei anchete”, a mai spus Kevin Rojek.

Ce se știe despre Thomas Matthew Crooks

Tânărul a fost ucis de Secret Service la câteva secunde după ce a tras focuri de armă spre Trump. De asemenea, un fost pompier care era la miting a murit încercând să-și protejeze familia.

Alți doi oameni au fost grav răniţi în acest atac armat.

Crooks locuia în suburbia Bethel Park din Pittsburgh, la aproximativ 60 km sud de locul desfăşurării mitingului lui Trump. Conform documentelor publice, Crooks era înscris la vot ca republican şi, în 2021, contribuise cu o sumă mică la un grup de orientare democrată. Thomas Matthew Crooks a absolvit în 2022 liceul din Bethel Park, potrivit Pittsburgh Tribune-Review. El a primit un „premiu de vedetă” de 500 de dolari din partea Iniţiativei Naţionale pentru Matematică şi Ştiinţă, potrivit ziarului.

Donald Trump, escortat de Serviciile Secrete de pe scena din Pennsylvania. Sursă foto: Imago

Primele teorii ale conspirației

„Am fost împușcat, iar glonțul mi-a perforat partea superioară a urechii drepte. Am știut imediat că este ceva în neregulă. Am auzit un șuierat, împușcături, apoi am simțit glontul care mi-a pătruns pielea. Este incredibil că un asemenea act poate avea loc în țara noastră”, a fost  prima reacție a omului de afaceri, postată pe rețeaua de socializare „Truth”.

După această tentativă, au apărut mai multe teorii ale conspirației în spațiul public.

Unele relatări de la stânga spectrului politic au susținut imediat că împușcătura a fost o operațiune „falsa” comisă, de fapt, de susținătorii lui Trump. De partea cealalta, unii din extrema dreaptă l-au acuzat pe președintele Biden că a ordonat un atac împotriva unui rival politic.

La câteva minute după ce au fost trase focurile de armă,  influenceri de dreapta de pe rețelele de socializare și unii aleși republicani au început să insinueze că personalități puternice sunt responsabile, direct sau indirect, pentru tentativa de asasinat.

Deputatul Mike Collins (republican din Georgia) a postat pe X că „Joe Biden a trimis ordinele”, strângând peste 4 milioane de vizualizări, iar mai târziu a cerut ca Biden să fie acuzat de „incitare la un asasinat”.

Senatorul republican Tim Scott, pe care Trump l-a menționat ca un posibil candidat pentru postul de vicepresedinte la republicani, a spus că tentativa a fost „susținută și încurajată de stânga radicală și mass-media corporativă”, notează Washington Post.

Nicole Shanahan, apropiata de candidatul Robert F. Kennedy Jr., a acuzat „Partida democrata și mass-media moștenire” pentru incitarea la isterie, ceea ce, a scris ea, a dus la violență. Iar deputata Marjorie Taylor Greene, una dintre cele mai conspirationiste voci din SUA, a scris pe X că democrații „au vrut ca Trump să plece de ani de zile și sunt pregătiți să facă orice pentru ca acest lucru să se întâmple”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here