Știți ce s-a întâmplat cu paznicul de vânătoare care s-a dus și a împușcat ursul, care s-a repezit la salvamontiști și care mânca din turistă? A dat declarații la poliție, până la 1 noaptea. Așa că nimeni nu mai împușcă urși. Vânătorului care a împușcat ursul de la Sibiu i s-a luat arma, a avut urmărire penală un an de zile. A zis: „dacă sunteți nebuni, nu aveți decât să vă mănânce urșii.”  spune prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultura și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov.
Poliția Prahova a deschis dosar penal pentru braconaj cinegetic persoanelor care au împușcat ursul care a ucis ieri o fata de 19 ani.
  • I s-a făcut dosar penal. Ce ar fi trebuit să facă? Să lase ursul să o mănânce pe fată? Dacă vedeți cum e mâncată pe spinare și pe picioare… și acum mi se face pielea de găină. De atâta suntem noi în stare, să-i facem dosar penal celui care a împușcat ursul. Păi de ce nu facem dosar penal la toți aceia care n-au lăsat să fie împușcati urșii, care sunt complici la moartea oamenilor, până la urmă?”, se întreabă revoltat prodecanul Facultății de Silvicultură din Brașov.
Prof. dr. ing. Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultății de Silvicultura și Exploatări Forestiere din cadrul Universității Transilvania Brașov:
  • „Ursul e un animal puternic aflat în vârful lanțului trofic. El era speriat de om, atâta timp cât se făcea vânătoare și urșii erau vânați. Din 2016 nu au mai fost vânați și atunci aceștia care s-au născut de atunci încoace au ajuns urși maturi, mari și care nu știu de frică față de om și atunci de ce să nu mănânce și omul? Nu e nimic anormal în comportamentul lor. Comportamentul nostru este anormal, pentru că nu-i vânăm, nu reducem populația, populația e prea mare, noi nu o reducem și atunci își pierd frica în față de om.” spune profesorul Ionescu.
 Vânătoarea urșilor este interzisă din 2016, ceea ce a dus la o suprapopulație.
  • ,,Anul trecut a fost o cotă de vânătoare de numai 140 de urși. Ministrul Mediului, Mircea Fechet va propune Academiei Române un nou ordin pentru cotele de prevenție și intervenție pentru împușcarea a 500 de urși. Este același număr care a ieșit din studiu, dar care n-a fost aprobat de Comisia Monumentelor Naturii, Comisia Secției de Biologie de la Academia Română, unde nu este niciun om care să aibă măcar principiile de bază de management al faunei, este doar un reprezentant de la o organizație ecologistă care apără drepturile animalelor.”
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a criticat eficacitatea metodei de relocare a urșilor în contextul recentei tragedii, subliniind că această practică nu face altceva decât să mute problema de la un loc la altul. Fechet a anunțat intenția de a propune un ordin pentru gestionarea cotelor de intervenție și prevenție pentru 500 de exemplare.
  • Este un început. Măcar bagă spaima în ei. Și dacă o faci anual atunci se reduce și creșterea naturală a populației de urși. În momentul de față, ursoaicele cu pui sunt împinse spre spațiile astea cultivate. Și atunci, în loc să facă doi pui, că atâta le ajungea mâncarea în pădure, fac trei-patru pui și crește tare populația. Sunt opt ani, de când nu s-a mai făcut vânătoare și de când toți urșii ăștia sunt împinși în spațiul agricol. Ne batem joc de banii statului. Plătim despăgubiri din ce în ce mai mari, avem din ce în ce mai multe accidente, avem din ce în ce mai mulți urși otrăviți, că n-au ce să mai facă oamenii. Și atunci se ajunge la situația asta demențială. Bine măcar că Mircea Fechet a fost primul care a avut curajul să ridice la Consiliul Europei problema, că trebuie schimbat statul ursului în România. Nici un stat european nu vrea să ia urși de la noi”, a mai declarat prof. Ovidiu Ionescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here