FOTO: Libertatea

Preşedintele american Joe Biden, confruntat cu un vârtej de întrebări în jurul sănătății sale mintale, a vorbit de „vicepreşedintele Trump” în loc de colega sa Kamala Harris, în conferința de presă ținută la finalul summitul NATO de la Washington. Cu câteva ore mai devreme, Biden l-a prezentat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski – „preşedintele Putin”, transmite Reuters, arată Libertatea.

Conferinţa de presă a lui Joe Biden, foarte aşteptată şi considerată critică pentru campania sa electorală, a început în noaptea de joi spre vineri, cu o oră întârziere. Biden a început prin a vorbi despre rezultatele summitului NATO, înainte de a primi întrebări de la jurnaliști. Vocea i-a fost energică şi sigură, deşi a fost nevoit de mai multe ori să îşi dreagă glasul. La una dintre primele întrebări ale jurnaliștilor, Biden, 81 de ani, a confundat-o pe Kamala Harris cu rivalul său republican Donald Trump, 78 de ani.

„Uite, nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump pentru a fi vicepreședinte dacă nu ar fi fost calificată pentru a fi vicepreședinte. Așa că începeți de acolo”, a spus Biden, răspunzând la o întrebare a jurnalistului Reuters despre încrederea sa în Harris.

De asemenea, Biden s-a chinuit la conferința de presă să găsească cuvintele „șefi de stat major”, referindu-se în mod eronat la grupul de lideri militari în uniformă ai țării drept „comandant șef”, titlul pe care îl deține ca președinte, remarcă Reuters. Gafele verbale nu sunt neobișnuite în lunga carieră politică a lui Biden, dar în aceste momente se acordă o atenție mai mare asupra lor, după prestația catalogată drept „dezastruoasă” în dezbaterea cu Donald Trump, pe 27 iunie, care a ridicat întrebări cu privire la capacitatea sa mintală.

Apariția sa din acea seară a provocat îngrijorări în rândul democraților, care au început să discute despre varianta înlocuirii lui din cursa electorală.

L-a numit din greşeală pe Zelenski „preşedintele Putin”

Cu câteva ore mai devreme, liderul democrat îl anunţase pe „preşedintele Putin” în timp ce îl întâmpina la summit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Și acum vreau să dau cuvântul preşedintelui Ucrainei, care are mult curaj şi determinare. Doamnelor şi domnilor, preşedintele Putin!”, a spus Joe Biden. Dându-şi seama imediat de greşeală, Biden s-a corectat imediat. „Preşedintele Putin! Îl vom învinge pe preşedintele Putin. Preşedintele Zelenski. Sunt atât de concentrat pe ideea de a-l învinge pe Putin. Trebuie să ne preocupe asta. Oricum, domnule preşedinte…”, a spus liderul american.

„Sunt mai bun”, a spus Zelenski glumind şi strângându-i mâna lui Biden. „Eşti mult mai bun”, a replicat Biden.

Îngrijorare legată de starea președintelui SUA

Chiar şi în calitate de cel mai vârstnic preşedinte în funcţie din istorie, la 81 de ani, prestaţia ezitantă a lui Biden de la dezbaterea prezidenţială de luna trecută, găzduită de CNN, a reprezentat un şoc serios pentru majoritatea celor din interiorul Casei Albe şi din întreaga administraţie, inclusiv pentru oficialii de rang înalt care îl cunosc pe preşedinte de ani şi au în mod regulat conversaţii şi întâlniri private cu el.

„Există această senzaţie generală de a-ţi ţine, incredibil, respiraţia de fiecare dată când participă la un eveniment, de fiecare dată când este cu oameni”, a declarat un democrat de frunte aflat în strânsă legătură cu cercul interior de consilieri ai lui Biden.

În urma dezbaterii, Biden se confruntă cu un număr tot mai mare de apeluri de a se retrage din cursa prezidenţială din 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here