FOTO: europafm

Șoferii care ies pozitiv la testarea pentru alcool sau droguri și cei care refuză testarea își vor primi permisul înapoi în cel mult 72 de ore dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval. Așa prevede o ordonanță de urgență, aflată joi, 11 iulie, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Modificările vin după ce mai mulți șoferi au rămas fără carnet timp de mai multe luni sau chiar ani, în urma unor teste rapide fals pozitive.

Șoferii rămași fără permis după ce testele rapide au arătat că au consumat alcool sau droguri, dar și cei care refuză această testare își vor recupera carnetul în cel mult 72 de ore dacă analizele de sânge nu sunt gata în acest interval, a spus premierul Marcel Ciolacu, în vreme ce reprezentanții ministerului Sănătății au transmis că la INML se vor face astfel de teste inclusiv în weekenduri:

Marcel Ciolacu: Legea va fi pusă în aplicare după rezultatul final al analizelor de sânge

„În maxim 72 de ore să fie răspunsul dat de la IML și în cazul în care statul român nu se încadrează va restitui în această perioadă permisul, urmând după analizele finale, după rezultat, să pună în aplicare legea”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În cazul șoferilor care au deja permisul suspendat, se va aplica același termen privind restituirea permisului, adică de 3 zile de la momentul intrării în vigoare a ordonanței de urgență.

De la Washington, președintele Klaus Iohannis a spus că ceva trebuia făcut având în vedere numărul în creștere al consumatorilor de droguri, însă a criticat Guvernul pentru că nu a aprobat de la bun început modificările necesare:

Klaus Iohannis: „Ordonanța trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite”

„Problema drogurilor a tot crescut, deci trebuie luate măsuri, dar aceste măsuri trebuie să fie corecte. Ordonanța trebuie dată fix atunci când Guvernul are toate măsurile pregătite. Nu invers. Mai întâi dăm ordonanța și pe urmă fugim după medici, după truse de testare și așa mai departe. Să punem caii în fața carului”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Unele aparate drug-test utilizate de polițiști au indicat rezultate fals positive la consumul de droguri și mulți șoferi, deși au venit cu analize care au infirmat prezența stupefiantelor au așteptat luni sau chiar ani de zile pentru a-și recupera carnetul. O investigație publicată de site-ul snoop.ro a arătat că un șofer a rămas fără permis din cauza unor pastille de paracetamol.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here