Marţi, 2 iulie, a fost zi de sărbătoare la Baza NATO de la Cincu. Momentul a fost marcat ceremonie militară, la care au participat  ministrul Dezvoltării, Adrian Veştea, prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii  şi mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza. Se împlinesc 105 ani de la înființarea primei structuri de instruire românească din Transilvania, Tabăra Regională „Cincu Mare”, subordonată Corpului 7 Armată prin Ordinul Ministrului de Război cu numărul 1378 din 2 iulie 1919.  Evenimentul   s-a desfăşurat la Crucea Nord Cincu, unde a avut loc o bătălie în timpul Primului Război Mondial în anul 1916, între armata română şi armata germană, titrează bzb.ro.  În cadrul ceremonialului militar, drapelul de luptă al marii unităţi a fost decorat de preşedintele României cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de „Ofiţer” şi totodată i-a fost acordată emblema de onoare a Forţelor Navale de către şeful Forţelor Navale Române. În cadrul ceremoniei, au fost înmânate distincţii celor mai merituoşi militari şi personal civil contractual ai centrului din partea şefului Statului Major al Apărării şi a locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Terestre. De asemenea, a avut loc şi un ceremonial religios condus de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în cadrul căruia a fost sfinţită şi placa de onoare dezvelită cu ocazia acestui eveniment.
În cuvântul sau, comandantul centrului, generalul de brigadă Ioan-Marian Cristurean, a mulţumit pentru decorarea drapelului de luptă al centrului precum şi pentru sprijinul acordat de către eşaloanele superioare, administraţiile judeţene şi locale, alte instituţii din zona de responsabilitate, dar în mod special celor care fac parte din Centrul Naţional de Instruire Întrunită „GETICA”, pentru modul exemplar în care au muncit şi au contribuit la dezvoltarea structurii şi îndeplinirea misiunilor.
Ceremonialul s-a încheiat prin cuvântul Şefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, care a apreciat în mod elogios rezultatele obţinute de către militarii centrului pe parcursul celor 105 ani de existenţă, mulţumind întregului personal pentru contribuţia adusă la instruirea trupelor armatei României, respectiv a celor aliate şi partenere, şi a urat succes deplin pe mai departe în îndeplinirea misiunilor şi obiectivelor care ne stau în faţă.
 
Cu această ocazie, ministrul Dezvoltării a ţinut să precizeze că, la Cincu, „militarii români, alături de colegii lor din alte state membre ale NATO, beneficiază de o instruire modernă, prin utilizarea tehnologiilor de simulare reală, constructivă, virtuală şi integrată, în cadrul unui mediu operaţional apropiat de realitatea câmpului de luptă modern. Grupul de Luptă Avansat Consolidat al NATO din România (care funcţionează la Cincu, n.r.) contribuie în mod substanţial la consolidarea graniţelor NATO pe Flancul Estic, cu rol defensiv şi de descurajare, prin operaţionalizarea unor strategii de apărare şi a altor activităţi de ordin defensiv”.
Prefectul Braşovului a ţinut să îi transmită felicitări comandantului acestui Centru Naţional, generalul de brigadă Ioan-Marian Cristurean, ofiţerilor cu grad superior din conducerea Centrului, precum şi tuturor instructorilor care servesc în această unitate de elită a Armatei Române.

Foto: bzb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here