FOTO: Fanatik

Sistemul E-factura se extinde și trece la nivelul următor astfel încât statul va știi tot ce cumpără românii. „E o problemă de afectare a intimităţii”.

De la 1 iulie, sistemul RO e-Factura se extinde și pentru tranzacțiile între operatori economici și consumatorii finali. Astfel,companiile vor fi obligate să încarce în sistem facturile fiscale pe care le transmit clienților.

Statul va ști tot ce cumpără românii

Potrivit OUG nr. 69/2024, sistemul RO e-Factura se extinde și pentru tranzacțiile în relația B2C (business-to-consumer), opțional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 și obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025.

Astfel, în perioada 1 iulie -31 decembrie 2024, companiile vor încărca opțional facturile fiscale de la utiltăţi, cumpărături de electrocasnice sau haine online, pe care le transmit consumatorilor finali, urmând ca de la începutul anului viitor să fie obligate să facă această operațiune la fiecare tranzacție.

Asociația pentru Tehnologie și Internet atrage atenția că prin încărcarea acestor facturi, ANAF va vedea tot ce cumpără românii, nu doar valoarea produselor așa cum se întâmplă în acest moment.

Analistul economic, Bogdan Glăvan, a subliniat că este o problemă de afectare a intimităţii şi în esenţă a libertăţii personale.

“Odată ce un cetăţean va plăti o factură către un hotel, către un serviciu, ca să-şi cumpere o maşină de spălat sau ca să facă orice altceva, statul va cunoaşte acest lucru. Asta e o problemă de afectare a intimităţii şi în esenţă a libertăţii personale. Evident că poate descoperi în felul ăsta foarte uşor apăsând pe un buton dacă Bogdan Glăvan a făcut băi de nămol la Techirghiol, dar poate eu nu vreau să ştiu chestia asta”, a declarat Bogdan Glăvan, analist economic, potrivit observatornews.ro.

De asemenea, analiștii economici sunt de părere că statul ar putea avea un control excesiv având în vedere că șapte milioane de oameni cumpără de la magazinele online administrate de firme din România.

Cu toate acestea, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că implementează această măsură pentru a combate evaziunea fiscală, estimată la 160 de miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here