Comemorarea luptătorilor în Rezistența armată anticomunistă din Munții Făgărașului va fi organizată în perioada 19-21 iulie 2024. Evenimentul se organizează în preajma praznicului  Sf. Ilie, așa cum a stabilit Ion Gavrilă Ogoranu.     În zilele manifestării, așa cum s-a obișnuit, Fundația Ion Gavrilă Ogoranu va   organiza simpozioane, lansări de carte, drumeții, proiecții de film, expoziții documentare și alte activități, toate în ambianța plină de istorie a Mănăstirii Brâncoveanu, ctitoria brâncovenească de la Sâmbăta de Sus. Duminică, 21 iulie 2024, la Cruce , vor fi pomeniți din nou eroii anticomuniști în cadrul slujbei oficiate de preoții de la mănăstire, de urmașii foștilor deținuți politici, dar și de persoanele care vor veni din toată țara pentru a aprinde o lumânare și pentru a înălța  o rugăciune spre Cer. Ediția a 14-a a evenimentului se va desfășura cu tema ,,Medici în temnițele comuniste“

Noaptea de Înviere din 1952

Era noaptea de Înviere, în 1952. Tinerii s-au adunat pe o culme din munți de unde se putea vedea curtea Mănăstirii, iar troparul Învierii să fie purtat de vânt spre ei. S-au legat atunci printr-un jurământ, ca aceia care vor supraviețui să ridice un monument în apropierea locașului de cult.

  • ,,Se vedea lume în faţa altarului împrovizat în pădurea rară din apropierea clopotniţei. Auzeam frânturi din troparul Învierii. Am rămas tăcuţi cât a ţinut slujba şi ne gîndeam la cei căzuţi.  Remus Sofonea (Brâncoveanu) a spart atunci tăcerea:  Dacă vreunul dintre noi va supravieţui, să ne legăm ca acela să ne adune oasele de pe unde vor fi fost aruncate şi să le îngroape aici lîngă această mănăstire” a relatat peste ani  Ion Gavrilă Ogoranu.

A fost un legământ pe care l-au semnat, în 1952, cu sufletul fiecare dintre luptători.  L-au  purtat   cu grija înfăptuirii lui.  La ani distanță, puțini câți au rămas n-au lăsat în uitare Testamentul și au împlinit dorința camarazilor care au pierit în luptă sau au fost executați prin împușcare. A fost ales ca loc pentru amplasarea monumentului o movilă de pământ din curtea mănăstirii, simbolizând parcă   mormântul în care ar fi trebuit să fie adunate osemintele celor uciși. Un mormânt simbol întrucât nici astăzi nu se cunosc locurile unde au fost aruncate osemintele lor de către călăi. Locul are în spate pădurea muntelui care le-a fost casă și ascunzătoare tinerilor hăituiți de securitate, miliție și armată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here