FOTO: alba24.ro

28 iunie: Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan, doctori fără de arginți. Sfinții i-au vindecat pe cei bolnavi și nu au perceput vreo taxă pentru binele făcut.

Cei mai cunoscuți sunt pomeniți câte doi în cultul liturgic, potrivit Basilica, agenția de presă a Patriarhiei.

Calendarul creștin ortodox prezintă numele a sute de sfinți mucenici, martiri, apostoli, cuvioși, ierarhi și mulți alții.

O categorie aparte o reprezintă doctorii fără de arginți, aceia care și-au pus talantul vindecător în slujba aproapelui, vindecând nu doar trupul ci și sufletul.

Numele celor mai cunoscuți doctori fără de arginți sunt: Cosma și Damian din Roma, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon.

De menționat că în rândul sfinților au fost trecute trei perechi de sfinți doctori fără de arginți cu aceleași nume: Cosma și Damian din Roma, prăznuiți pe 1 iulie, Cosma și Damian din Asia, cinstiți pe 1 noiembrie și Cosma, Damian, Leontie, Antim și Evprepie, înscriși în sinaxare pe 17 octombrie.

28 iunie: Sfinții Chir și Ioan

Pe 28 iunie, creștinii ortodocși sărbătoresc Aflarea moaștelor Sfinților Mucenici Chir și Ioan.

Această sărbătoare marchează descoperirea rămășițelor celor doi sfinți, care au fost cunoscuți pentru viața lor de sfințenie și pentru numeroasele minuni atribuite lor.

Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Sfântul Chir s-a născut în Alexandria, Egipt, unde a studiat medicina.

Bolnavilor care îl vizitau le spunea: „Dacă nu vreți să vă îmbolnăviți, păziți-vă de păcat, pentru că, de cele mai multe ori, boala este un rezultat al păcatului”.

Într-o zi, ostașul Ioan din Edessa Mesopotamiei, l-a vizitat pe doctorul Chir la mănăstirea unde se retrăsese.

Ioan a fost încreștinat de Chir și tot de la el a învățat medicina, alăturându-i-se în lucrarea de vindecare a bolnavilor.

Sfinții Chir și Ioan plecau uneori din mănăstirea unde locuiau, pentru a-i ajuta pe oamenii din satele învecinate și pentru a propovădui Evanghelia lui Hristos.

Într-una din aceste plecări au fost întemnițați de autoritățile romane, torturați și apoi decapitați.

Istoria a consemnat mai multe minuni ale acestora, una din ele fiind redarea vederii Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, care a trăit în secolul al VII-lea.

În țara noastră, șase spitale clinice și de urgență pentru copii sunt ocrotite de Sfinții doctori fără de arginți Chir și Ioan – printre ele, Capela Spitalului pentru Copii din Galați și a Spitalului din Vatra Dornei.

Tropar, glasul 5:

Sălăşluindu-se darul Treimii în inimile voastre cele curate, Preafericiţilor Chir şi Ioan, v-aţi arătat înfricoşători izgonitori ai duhurilor celor necurate; şi aţi fost tămăduitori ai neputinţelor, nu numai ai celor descoperite, ci şi ai celor ascunse.

Drept aceea, îndrăzneală având către Dumnezeu Cel Iubitor de oameni, prin rugăciunile voastre, cele neîncetate, tămăduiţi patimile noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here