Un studiu important a constatat că administrarea zilnică a unei multivitamine nu ajută oamenii să trăiască mai mult și poate crește, de fapt, riscul unei morți premature, scrie The Guardian.

Cercetătorii din SUA au analizat fișele medicale a aproape 400 000 de adulți care nu sufereau de boli majore pe termen lung pentru a vedea dacă multivitaminele zilnice le reduc riscul de deces în următoarele două decenii.

În loc să trăiască mai mult, persoanele care au consumat zilnic multivitamine au fost puțin mai predispuse decât cele care nu au consumat multivitamine să moară în perioada studiată, ceea ce a determinat cercetătorii guvernamentali să comenteze că “utilizarea multivitaminelor pentru îmbunătățirea longevității nu este susținută”.

Aproape jumătate dintre adulții din Regatul Unit iau multivitamine sau suplimente alimentare o dată pe săptămână sau mai mult, făcând parte dintr-o piață internă în valoare de peste o jumătate de miliard de lire sterline anual. Piața globală a suplimentelor este estimată la zeci de miliarde de dolari în fiecare an. În SUA, o treime dintre adulți folosesc multivitamine în speranța de a preveni bolile.

Dar, în ciuda popularității multivitaminelor, cercetătorii au pus la îndoială beneficiile pentru sănătate și chiar au avertizat că suplimentele pot fi dăunătoare. În timp ce sursele alimentare naturale de beta-caroten protejează împotriva cancerului, de exemplu, suplimentele de beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar și de boli de inimă, ceea ce sugerează că suplimentelor le lipsesc ingrediente importante. În același timp, fierul, care este adăugat la multe multivitamine, poate duce la supraîncărcarea cu fier și poate crește riscul de boli cardiovasculare, diabet și demență.

Pentru cea mai recentă lucrare, dr. Erikka Loftfield și colegii săi de la Institutul Național de Cancer din Maryland au analizat datele din trei studii majore de sănătate din SUA. Toate au fost lansate în anii 1990 și au adunat detalii privind utilizarea zilnică a multivitaminelor de către participanți. Înregistrările au vizat 390.124 de adulți în general sănătoși, care au fost urmăriți timp de mai bine de 20 de ani.

Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că multivitaminele zilnice reduc riscul de deces și au raportat în schimb un risc de mortalitate cu 4% mai mare în rândul utilizatorilor în primii ani de urmărire. Riscul mai mare de deces poate reflecta daunele pe care le pot provoca multivitaminele sau o tendință a oamenilor de a începe să consume zilnic multivitamine atunci când dezvoltă o boală gravă. Detaliile sunt publicate în Jama Network.

Dr. Neal Barnard, profesor adjunct de medicină la Universitatea George Washington și coautor al unui comentariu publicat alături de studiu, a declarat că vitaminele sunt utile în cazuri specifice. Din punct de vedere istoric, marinarii au fost salvați de scorbut de vitamina C, în timp ce betacarotenul, vitaminele C și E și zincul par să încetinească degenerarea maculară legată de vârstă, o afecțiune care poate duce la pierderea severă a vederii.

De asemenea, este posibil ca vitaminele să fie benefice fără a reduce riscul de deces timpuriu. Un studiu preliminar efectuat în 2022 a găsit dovezi că multivitaminele ar putea încetini declinul cognitiv la bătrânețe, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Cu toate acestea, “multivitaminele promit prea mult și livrează prea puțin”, a spus Barnard. “Ideea principală este că multivitaminele nu ajută. Știința nu este acolo”. În loc să luăm multivitamine, trebuie să mâncăm alimente sănătoase, a spus el, care oferă o gamă largă de micronutrienți, macronutrienți și fibre, limitând în același timp grăsimile saturate și colesterolul.

Duane Mellor, un dietetician înregistrat și lector senior la școala medicală Aston, a declarat: “Nu este surprinzător să vedem că acestea nu reduc semnificativ riscul de mortalitate.

“Un supliment de vitamine și minerale nu va repara o dietă nesănătoasă pe cont propriu, dar poate ajuta la acoperirea nutrienților cheie dacă cineva se luptă să le obțină din alimente. Un exemplu ar putea fi vitamina D, unde adulții din Marea Britanie sunt încurajați să ia ca supliment în timpul iernii sau veganii și vegetarienii care ar putea beneficia de un supliment de vitamina B12.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here