Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Braşov  va avea o valoare mai mare decât s-a estimat  inițial, cu 278.340.488 lei. Noua valoare a fost aprobată de edilii județeni în plenul CJ Brașov desfășurat la 27 iunie a.c. Pentru acest proiect, Consiliul Judeţean Braşov solicitat o finanţare europeană nerambursabilă prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM 2014 – 2020), pentru realizarea documentaţiilor. De asemenea, Consiliul Judeţean Braşov are în curs de finalizare documentaţia pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021 – 2027, pentru realizarea lucrărilor. Valoarea lucrărilor pentru care urmează să fie ceruţi banii europeni (prin PDD) se ridică la 1.069.225.369 lei cu TVA (899.463.689 lei, fără TVA). Pentru servicii  a fost solicitată o finanţare prin POIM   de 1.641.803 lei (cu TVA). În aceste condiţii, valoarea totală a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor este de 1.070.867.172 lei, cu tot cu TVA. Durata lucrărilor la obiectivele incluse în SMID este estimată la 30 de luni.

Ce înseamnă SMID

Pentru Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici şi în luna aprilie a anului trecut. Valoarea lucrărilor prin PDD a fost estimată atunci la 788.087.570 lei (cu TVA), iar cea a serviciilor finanţate prin POIM la 4.439.114 lei, cu tot cu TVA, însemnând o  valoare  totală a SMID  de 792.526.684 lei, cu tot cu TVA.  Majorarea valorii este justificată prin   completarea listelor de lucrări  și adăugarea unor soluţii care tratează fluxurile de deşeuri speciale şi a deşeurilor de construcţii, precum şi pre-tratarea deşeurilor textile.  Principalele investiţii prevăzute în Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor sunt instalaţia integrată de tratare a deşeurilor de la Măieruş (care va deservi zona Braşov – Săcele), centrul de sortare şi pregătire a deşeurilor pentru valorificare materială şi energetică (care va deservi zona Făgăraş – Rupea) şi staţia de transfer de la Rupea (pentru zona Rupea).
Proiectul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor a fost pregătit de Consiliul Judeţean Braşov, cu sprijinul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Braşov, structură asociativă din care fac parte toate primăriile din judeţul Braşov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here