FOTO: The Dad Tab

Concediu plătit pentru tați, după nașterea unui copil. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial și are o serie de prevederi suplimentare importante.

Parlamentul României a aprobat și transformat în lege o ordonanță de urgență a guvernului, prin care se oferă un concediu de 10 zile după naștere și tatălui copilului.

Tatăl copilului nou-născut, care are calitatea de lucrător, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare, potrivit Termene.ro.

Legea care acordă concediu plătit de 10 zile pentru tați, a fost publicată pe 25 iunie în Monitorul Oficial.

Tatăl poate cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz.

Concediu plătit pentru tați, după nașterea unui copil, prevederile legii

„Tatăl copilului nou-născut, care are calitatea de lucrător, are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare”.

„Lucrătorii și persoanele prevăzute la alin. (1^1) pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte”.

„Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective”.

„Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate, și se ia în considerare la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România, cu modificările și completările ulterioare”.

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal”.

„Pe perioada concediului acordat în condițiile alin. (1), tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii”.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here