Boholţ  este o autentică vatră de sat ardelean care şi-a păstrat peste vremi viaţa spirituală, datinile şi obiceiurile nealterate. De Sânziene, sătenii  sunt reuniţi de vechi tradiţii  în vatra satului, de la cei cu tâmplele cărunte la cei abia îngânând graiul locului. La Boholț tradiția merge mai departe.  De   sărbătoarea ,,Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul“, este  obiceiul  de a se arunca bortele din flori de sânziene peste casă. În urmă cu ani fiecare familie îl ținea în gospodăria sa, dar astăzi se face în vatra satului, în curtea bisericii. Astfel, satul Boholţ a fost în  în sărbătoare luni, 24 iunie 2024.  Toată suflarea satului, cu mic cu mare,  a îmbrăcat portul popular pentru a participa la   hramul bisericii ,,Naşterea  Sfântului Ioan Botezătorul” și apoi să readucă în actualitate    obiceiul de Sânziene, ,,aruncatul bortelor“.

În curtea bisericii, chiar la intrare, au fost așezate  bortele, gata de aruncat peste acoperişul caselor.  După slujba de la biserică,  fiecare sătean  aruncă borta din sânziene

  • ,,Dacă borta cade  de pe casă, în acea familie, una dintre persoane pleacă la cele veşnice în acel an. Aşa este vorba din bătrâni” spun sătenii.
  • ,,Costumul popular  este unic şi trebuie sã-l purtãm cu mândrie. Acest port s-a nãscut odatã cu poporul român, ne individualizeazã.  Strãbunii noştri îl purtau în fiecare zi, iar în zilele de sãrbãtoare aveau costume diferite care se deosebeau atât prin materialele utilizate, dar mai ales prin bogãţia ornamentelor. Se purta la naştere, la nuntã, la moarte, l-a însoþit pe român în toate etapele vieţii lui. Şi astãzi s-a pãstrat portul naţional, iar în ultimii ani, parcã tot mai mult. Este un lucru bun pentru cã portul popular ne ajutã sã ne pãstrãm identitatea naţionalã” explica primarul comunei Beclean,  Claudiu Motrescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here