Comuna Părău a fost în centrul atenției săptămâna trecută prin organizarea ,,Solar Open Day“, ediția a 2-a. La Grid s-a realizat cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere, dată fiind topografia sa unică. Asociația Industriei Fotovoltaice din România (RPIA) a organizat acest  eveniment dedicat promovării energiei solare și metodelor de producție sustenabile, la Părău, unde s-a inaugurat parcul fotovoltaic deținut de Econergy și  compania franceză de investiții RGREEN INVEST România.  Călătoria către acest eveniment emblematic s-a realizat cu Ternul Soarelui pe ruta București – Brașov.

Parc fotovoltaic întins pe 113 hectare

Parcul fotovoltaic de la Grid  este codeținut de investitorul isaraelian Econergy și fondul francez de investiții în energie regenerabilă RGreen. Cu o suprafață de 113 de hectare și un cost total de 65,5 de milioane de euro, proiectul va genera energie electrică pentru a alimenta aproximativ 70.000 de locuințe pe an. Cu o capacitate totală instalată de 92MW, Grid este în prezent cel mai mare parc fotovoltaic din România echipat cu trackere, dată fiind topografia sa unică.

  •  ,,Această nouă ediție a Solar Open Day ne reunește într-o locație inedită, la Parau, județul Brașov, semn că energia fotovoltaică nu are bariere. Prima ediție a Solar Open Day a avut loc la Rătești,  în județul Argeș, la cel mai mare parc din Europa de Sud-Est, iar acum suntem aproape de munte. Parcul solar de la Părău este cel mai mare parc cu trackere din Romania, mecanism care permite panourilor să își schimbe poziția în funcție de soare.  Dacă ni se creează condițiile favorabile din punct de vedere legislativ, noi putem să construim. Energia fotovoltaică este tehnologia cu cel mai rapid deployment, ce poate avansa cel mai repede de la stadiul de proiect la momentul injectării în rețea“, a spus  Andrei Manea, Director Executiv RPIA, citat de economica.net.
  •  ,,Suntem încântați să găzduim o noua ediție a evenimentului Solar Open Day, împreună cu partenerii noștri de seama de la RPIA. Pe agenda noastră se afla în mod constant implicarea în comunitate și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța energiei regenerabile. Cu această oportunitate, le mulțumesc stimabililor noștri parteneri de la RGREEN INVESTMENTS pentru încrederea și sprijinul lor în operarea celor 92MW la Părău și pentru că sunt o parte integrantă a lungului nostru drum în domeniul energiei regenerabile din România și din întreaga Europă. Suntem entuziasmați să amintim de proiectele noastre viitoare, care vor alimenta și mai multe județe din România până la sfârșitul anului 2024 și mai departe. Să ne bucurăm de cat mai multe evenimente de acest tip și de toate realizările care vor urma!”, a declarat Bogdan Asanache, Country Manager Econergy Romania.

 Cine a participat la eveniment

Reprezentanți ai Ministerului Energiei, corpului  diplomatic și autorități locale au participat la Solar Open Day, alături de reprezentanți ai mediului de afaceri și specialiști din industrie.

  • ,,Felicitări pentru realizarea parcului. Mulțumesc organizatorilor pentru experiență și pentru drumul până la parcul fotovoltaic, care s-a realizat cu trenul.  În 2012 a fost un boom al dezvoltării energiei regenerabile, care s-a oprit din cauza unor decizii nefericite ale guvernului. Acum asistăm la un nou boom, ce se va transpune si în strategia energetică: până în 2035, vom avea în mixul național aproximativ 40%  din energia regenerabile”, a spus Dragos Roibu, Director de Cabinet în cadrul Ministerului Energiei,

 Cine este Econergy?

Econergy este un producător independent de energie (IPP) de top, care operează pe șase piețe cheie: România, Italia, Marea Britanie, Spania, Polonia și Grecia. Proiectul de dezvoltare constă în 8,2 GW de energie eoliană și solară fotovoltaică în diferite stadii de dezvoltare și 7,6 GWh de stocare. Compania operează pe întregul lanț valoric al energiei, de la dezvoltare până la construcție și operare, specializându-se în proiecte de energie regenerabilă la scară utilitară. Econergy are un flux diversificat de venituri, inclusiv vânzări de electricitate, servicii de dezvoltare, EPC și gestionarea activelor pe termen lung, asigurând valoarea maximă pentru stakeholders. Fiind un jucător cheie în România, cu o capacitate de dezvoltare de 2GW, din care 246MW sunt în operare comercială și aproximativ 800MW sunt în stadiile finale de dezvoltare și construcție, dintre care aproximativ 198MW sunt așteptați să fie conectați până la sfârșitul anului 2024. În plus, compania a semnat recent un acord obligatoriu cu o subsidiară a unui conglomerat de top din Balcani pentru vânzarea proiectului Niculești din România, cu o capacitate de aproximativ 214MW, aflat în stadiul de „Ready to build”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here