De la Cârțișoara până la Bâlea Lac sunt 30 de kilometri și șase mașini lăsate pe marginea drumului drept reclame la firme de tractări. O rablă la cinci kilometri. Toate acestea numai pe partea din județul Sibiu a Transfăgărășanului. În vreme ce unii turiști și antreprenori nu văd nicio problemă la această formă de promovare a unei afaceri, iubitorii de natură spun că poluează, mai ales din punct de vedere vizual, transmite Turnul Sfatului.
”Cine vrea să urce într-o rezervație naturală ca să vadă rable abandonate în fața peisajului?”, se întreabă un turist.
Duminica aceasta, la doar trei zile de la deschiderea oficială a drumului, au apărut alte două vehicule abandonate, având roțile dezumflate și tobele de eșapament căzute. Ceea ce este și mai grav este faptul că proprietarul acestor vehicule, care este același pentru ambele mașini, a îndepărtat intenționat plăcuțele de înmatriculare.
Proaspăt reales în funcție, primarul comunei Cârțișoara a transmis că a fost ocupat cu campania electorală și nu a avut timp să vadă exact care este situația pe Transfăgărășan, însă se va apleca asupra problemelor de aici în zilele următoare.
De partea cealaltă, atât Poliția Rutieră cât și Direcția Regională de Drumuri și Poduri – administratorul drumului – au precizat public faptul că nu pot interveni din punct de vedere legal.
”CNAIR în calitate de administrator al drumului are obligația de a îndepărta doar autovehiculele abandonate pe carosabil, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice Art. 5 alin. 2: Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol aflat pe partea carosabilă, care stânjenește sau pune în pericol siguranța circulației, și să ia toate măsurile de înlăturare a acestuia. În cazul autovehiculelor din afara carosabilului, în cazul în care sunt într-adevăr abandonate, autoritățile locale sunt cele care trebuie să ia măsuri, cu ajutorul Poliției, fiind singurele instituții care pot identifica proprietarul și, în cazul în care constată abandonul, să îndepărteze autovehiculul”, au informat oficialii DRDP Brașov.