FOTO Economica

Părerea cvasigenerală este că efortul statului român cu plata pensiilor este unul semnificativ, printre cele mai mari din Europa. Și, totuși, nu este așa sau cel puțin cifrele Eurostat contrazic o astfel de ipoteză. Presiunea pensiilor asupra bugetului României este una dintre cele mai mici din Europa, nu dor ca valoarea absolută ci și ca procent în Produsul Intern Brut (PIB).

Țările din Europa au cheltuit, în 2021, aproape 1.900 de miliarde de euro cu plata pensiilor, cu o medie de aproape 13% din PIB, arată un studiu citat de www.studiifinanciare.ro.

Din acest punct de vedere, în ciuda opiniilor cvasigenerale, Guvernul României are motive să fie liniștit, întrucât procentul din PIB alocat pensiilor este cu mult sub recordurile europene și chiar sub media de 12,9%.

Mai mult, dacă luăm în considerare faptul că țările cu procente record se raportează la un PIB mai mare decât cel al României (în unele cazuri de câteva ori mai mare) vom vedea că în sume absolute efortul este la ani lumină față de cel suportat în alte țări UE. În România, circa 9% din PIB merge spre plata pensiilor, după cum se poate vedea și în graficul de mai jos.

Românii au aproape cele mai mici pensii din Europa

Faptul că procentul din PIB alocat plății pensiilor este unul dintre cele mai mici din Europa poate fi justificat simplu de faptul că românii au aproape cele mai mici pensii din Europa. Cu 382 de euro pe lună, în medie, ocupam, la finalul aceluiași an 2021, locul 26 din 27 de țări. Spre comparație, pensie medie din UE se apropia de 1.300 de euro.

Indiferent dacă vorbim de pensii de stat sau de pensii private, pensii private obligatorii sau chiar asigurări de viață care includ componenta de economisire, România se situează printre statele care remunerează cel mai prost munca depusă de oameni în stadiul de viață activ. La nivel UE, România are doar 382 de euro pe lună pensia medie. După ea, mai există doar Bulgaria cu 226 de euro pensia medie lunară, potrivit unei analize făcute de Euronews Business pe baza datelor oferite de un Eurobarometru întocmit de Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (AEAPO).

În 2021, cheltuielile medii lunare brute pentru pensia pentru limită de vârstă pe beneficiar în cadrul UE variau foarte mult, de la un nivel ridicat de 2 575 euro în Luxemburg la un nivel scăzut de 226 euro în Bulgaria, media UE fiind de 1 224 euro. Incluzând Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și țările candidate la UE, Islanda a raportat cea mai mare medie, de 2 762 euro, în timp ce Albania a înregistrat cea mai mică medie, de 131 euro.

Cele patru mari țări din UE și țările nordice depășesc media pensiilor din UE,după cum se poate vedea din graficul alăturat. Pensia pentru limită de vârstă pe beneficiar a depășit media UE în toate cele patru mari țări din UE. Italia a raportat cea mai mare pensie, de 1 561 de euro, în timp ce Franța, Spania și Germania au prezentat cifre aproape identice, fiecare în jur de 1 450 de euro. Țările nordice au înregistrat, de asemenea, performanțe solide, cu pensii medii pentru limită de vârstă mai mari decât cele ale celor „patru mari”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here