FOTO: news.ro

Cincizeci de percheziţii au loc, joi, în judeţele Braşov şi Constanţa şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar privind solicitări de decontare ilegală a peste 2,5 milioane de lei pentru găzduirea unor cetăţeni ucraineni. Este vizată, de asemenea, activitatea a nouă instituţii publice din Braşov în legătură cu modalitatea în care şi-au îndeplinit responsabilităţile.

Potrivit Poliţiei Române, joi, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice pun în aplicare, într-o cauză aflată în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, 50 de mandate de percheziţie domiciliară (46 în judeţul Braşov, 2 în judeţul Constanţa şi 2 în municipiul Bucureşti) şi 6 ordonanţe de ridicare silită de înscrisuri (în judeţul Braşov).
Activităţile se derulează în vederea completării probatoriului într-un dosar penal de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
”Acţiunea de astăzi are drept scop identificarea şi ridicarea de mijloace de probă (înscrisuri, date electronice, evidenţe personale, medii de stocare, etc.) fiind cercetată activitatea întreprinsă de 29 de persoane fizice, care, în perioada martie 2022 – martie 2023, în baza unor documente ce ar fi conţinut date nereale, ar fi solicitat de la 14 instituţii, din judeţul Braşov, decontarea a 2.565.540 de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea corespunzătoare a 1.529 de persoane găzduite (cetăţeni ucraineni). De asemenea, vizată activitatea a 9 instituţii publice, din judeţul Braşov, în legătură cu modalitatea în care şi-au îndeplinit responsabilităţile, care le reveneau în conformitate cu dispoziţiile O.U.G. nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina”, a precizat Poliţia Română.
În acţiune sunt angrenaţi 143 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov.
Pentru activităţile procedurale din afara judeţului Braşov, se beneficiază de sprijinul structurilor de investigare a criminalităţii economice din Bucureşti şi Constanţa.
La finalizarea activităţilor, 10 persoane vor fi duse la sediul organelor de cercetare penală, pentru audieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here