FOTO: A3

Dacă obțin rezultate slabe la evaluările ce au loc la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a, elevii vor trebui să facă diverse activități remediale, astfel încât să-și completeze cunoștințele, iar rezultatele lor ulterioare să fie mai bune, potrivit unui proiect de lege aflat, de marți, în dezbaterea deputaților, arată avocatnet.ro.

Prin proiectul legislativ de la Camera Deputaților este propusă modificarea noii Legi a învățământului preuniversitar (Legea 198/2023), care se aplică de mai puțin de un an.

Modificările propuse acum vizează definiția “învățării remediale” și extinderea aplicării acesteia. În primul rând, propunerea stabilește că “programul «Învăţare remedială» este destinat elevilor în cazul cărora se observă decalaje în dobândirea competenţelor-cheie prevăzute în prezenta lege ca urmare a evaluărilor naţionale prevăzute la art. 99, alin. (4) (cele de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a – n. red), celor care se încadrează în risc de abandon școlar şi/ sau părăsire timpurie a școlii și copiilor români veniți din afara graniţelor țării”.

Acum, în Legea învățământului se prevede că programul „învățare remedială“ este destinat elevilor cu decalaje în dobândirea competențelor-cheie, dar nu se vorbește despre elevii cu rezultate slabe la evaluările naționale.

Așadar, legea se va completa, astfel încât principalii destinatari ai activităților de învățare remedială să fie elevii cu rezultate slabe la evaluările naționale din clasele mici.

Mai precis, în Legea 198/2023 se adaugă un nou paragraf care stabilește că “elevii ale căror rezultate la evaluările de la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a demonstrează deficiențe în asimilarea cunoștinţelor și dobândirea competenţelor verificate vor fi direcţionaţi, în baza acestor rezultate, către activităţi remediale”.

În plus, Ministerul Educației va avea o nouă obligație, respectiv de a publica anual un raport privind rezultatele evaluărilor și recomandări de măsuri pentru îmbunătățirea lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here