Trimitem o nouă garnitură de eurodeputați în Parlamentul European. Din cei 33 sunt mulți sinecuriști, unii trimiși de partid în exil ca să nu mai deranjeze, alții ca sunt profund incompetenți, câțiva chiulangii din mandatul trecut și unii care i-au mințit voit pe alegători în campanie pentru a le câștiga votul, arată o analiză realizată de Republica.
În ordinea numerelor de pe tricou, aceștia sunt:
De la alianța PSD-PNL:
- Mihai Tudose
- Rareș Bogdan
- Gabriela Firea
- Dan Motreanu
- Claudiu Manda
- Adina Vălean
- Victor Negrescu
- Vasile Dîncu
- Daniel Buda
- Maria Grapini
- Gheorghe Cârciu
- Siegfried Mureșan
- Dragoș Benea
- Mircea Hava
- Dan Nica
- Gheorghe Falcă
- Ștefan Mușoiu
- Roxana Mânzatu
- Virgil Popescu
De la AUR:
- Cristian Terheș
- Claudiu Târziu
- Gheorghe Piperea
- Georgiana Teodorescu
- Adrian George Axinia
- Șerban Dimitrie Sturdza
De la Alianța Dreapta Unită:
- Dan Barna
- Vlad Voiculescu
- Eugen Tomac
De la UDMR:
- Iuliu Winkler
- Lorant Vincze
De la SOS România:
- Diana Șoșoacă
- Luis Lazarus
Și independentul Nicu Ștefănuță.
Aleșii noștri
Trebuie spus că Diana Șoșoacă și Luis Lazarus vor încasa în următorii cinci ani peste 7.500 de euro net pe lună ca eurodeputați + o o diurnă de 350 euro pe zi atunci când se vor afla la Parlamentul European în activitate oficială. De banii ăștia, la fel ca delegația AUR condusă de Terheș, Târziu și Piperea, vor înjura UE și vor propaga în spațiul public tot felul de conspirații antieuropene și dezinformări menite să vulnerabilizeze percepția românilor despre ce se întâmplă în Europa. Curentul suveranist nu dispare, ci se amplifică în anii următori prin astfel de indivizi.
Independentul Nicu Ștefănuță a demonstrat că dacă tragi la firul ierbii poți să-ți atingi scopul. Firește, pe ultima sută de metri a arătat că scopul scuză mijloacele și s-a lăudat cu faptul că e susținut de interpretul de manele Florin Salam, cercetat de autorități sub acuzațiile de înșelăciune și agresiune asupra unei tinere de 24 de ani. Nicu Ștefănuță va trebui de aici înainte să livreze și ceea ce a promis în campanie, căci are un electorat sensibil (tinerii) care va cere reforme rapide. Va fi interesant de văzut cum se va descurca ca eurodeputat independent, având în vedere că familia politică din care face parte, adică Verzii, au pierdut din influență și din locuri la aceste alegeri.
PSD și PNL pleacă în echipă la Bruxelles, dar o iau pe drumuri diferite după ce coboară din avion. Fac parte din grupuri politice diferite în Parlamentul European (PPE și S&D) și nu de puține ori vor apărea dosare unde pozițiile lor vor fi extrem de diferite, la fel și voturile. Vor exista unii ca Falcă, Manda, Firea, Rareș Bogdan, Tudose sau Gheorghe Cârciu care vor fi „prea obosiți” să facă treabă concretă pentru cetățenii români și europeni, dincolo de discursurile populiste rosite de la tribună ca să rămână relevanți în peisajul politic dâmbovițean. Maria Grapini prinde și dânsa încă un mandat de cinci ani în care va vorbi din nou doar ca să se audă pe dânsa. Lista e salvată de Mureșan, Negrescu, Mânzatu și Vălean, care știu cu ce se mănâncă politica UE. Să vedem însă cât de mult vor putea să iasă din limitele impuse de centrala de la București.
USR trimite doi oameni în Parlamentul European. Pe Barna și Vlad Voiculescu. Cei doi ar fi avut potențial să miște lucruri dacă ar fi făcut parte dintr-o delegație mai mare. Dar cel mai mult „au șanse” să nu facă nimic, pentru că doar ei doi sunt eurodeputații români care merg în Renew Europe. Plus că acasă au probleme cu partidul, aflat într-un moment de răscruce: fie se reformează, fie moare. Mai mult, mandatul lui Barna pare și o sinecură de lux, cât să nu mai apară în planul central al partidului și să nu mai tragă după el și mai multă antipatie publică. Colegul lor de alianță, Eugen Tomac de la PMP, obține și el o sinecură de lux pentru încă cinci ani. Poate acum va reuși să ne arate că e capabil să negocieze și niște dosare, nu doar să ridice mâna și să adere la pozițiile PPE din reflex.
Pe de altă parte, UDMR își menține garnitura politică obișnuită. Iuliu Winkler și Lorant Vincze primesc încă cinci ani de muncă ca activiști ai PPE pe holurile Parlamentului European.
Cei 33 de eurodeputați care ne vor reprezenta în următorii 5 ani la Bruxelles și Strasbourg au misiunea de a lucra pentru Europa de mâine, adică aia care își propune să devină neutră din punct de vedere climatic, să aibă o autonomie strategică din punct de vedere militar, care vrea să își consolideze capacitatea de a inova și care vrea să rupă dependența comercială de China. Problema e că mulți dintre cei 33 de eurodeputați au arătat până acum, date fiind pozițiile publice pe care le-au mai ocupat, că nu prea știu să gândească soluții românești la problemele europene.
Vai de capul „satului”