Suburbanizarea duce deseori la expansiune urbană. Orașele cresc, dar modelul de utilizare a terenurilor este cel cu densitate scăzută. Inevitabil, navetiștii decid de obicei să se deplaseze cu mașina personală. Utilizatorii de autoturisme se deplasează adesea direct în centrele orașelor, ducând la volume imense de trafic rutier în oraș și la o scădere a calității vieții pentru locuitori. Pe de altă parte, există și utilizatorii ”captivi”, care nu au altă opțiune de călătorie decât transportul public: elevii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap fizic etc.
Cosmin Poparad, candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria municipiului Făgăraș, propune extinderea transportului în comun din Făgăraș cu noi trasee care să asigure o legătură între Făgăraș și satele învecinate.
Traseul 1
Făgăraș – Beclean – Dridif – Voila – Sâmbăta de Sus – Lisa – Gura Văii – Recea – Berivoi – Săsciori – Hurez – Făgăraș
Acest traseu are 47 de kilometri, fiind necesar aproximativ 56 de minute pentru a putea parcurge distanța. Pentru acest traseu e propus un număr de 14 curse pe zi, cu plecare la oră fixă din Făgăraș, de luni până vineri, și câte 6 curse sâmbăta și duminica. Traseul se adresează în special elevilor care își desfășoară activitatea de învățământ în Făgăraș, adulților care muncesc în Făgăraș, dar și locuitorilor din Țara Făgărașului care au nevoie să se deplaseze în satele învecinate.
Traseul 2
Făgăraș – Mândra – Șercaia – Vad – Ohaba – Șinca Veche – Șercăița – Mărgineni – Sebeș – Copăcel – Hârseni – Ileni – Făgăraș
Acest traseu are 52 de kilometri, fiind necesar un timp de aproximativ 58 de minute. Pentru acest traseu este propus un număr de 14 curse pe zi, cu plecare la oră fixă din Făgăraș, de luni până vineri, și câte 6 curse pe zi sâmbăta și duminica.
Traseul 3 – turistic
Făgăraș – Cârța – Cârțișoara – Bâlea Cascadă – Bâlea Lac
Pentru acest traseu este necesar un microbuz de minim 18 locuri pe scaune. Sunt propuse patru obiective turistice: prima oprire la Cârța, pentru a vizita obiectivele turistice – biserica fortificată și ruinele mânăstirii; următoarea oprire la Cârțișoara, unde se poate vizita „Muzeul Etnografic și Memorial Badea Cârțan”; a treia oprire la Bâlea Cascadă și ultima oprire la Bâlea Lac. Acest traseu are o distanță de 67 kilometri, care poate fi parcursă în 1 oră și 15 minute. Se pot efectua două curse pe zi, una la ora 10.00 și alta la ora 15.00.
Centru pentru victimele violenței domestice
Din 2015, la Făgăraș nu mai există un centru pentru victimele violenței domestice, astfel încât victimele sunt nevoite să rămână în aceleași spații cu agresorii. O prioritate a lui Cosmin Poparad și a echipei Dreapta Unită este identificare unui imobil și începerea demersurilor pentru înființarea unui centru dedicat victimelor violenței domestice, în care acestea să primească protecție de moment sau chiar pe perioade mai lungi, consiliere psihologică și îngrijire medicală.
Servicii pentru făgărășeni la ei în oraș
Într-un municipiu de talia Făgărașului, în 2024, ar fi normal ca cetățenii să aibă acces la o gamă largă de servicii publice la ei în oraș. Din păcate, făgărășenii sunt nevoiți să facă un efort foarte mare, să cheltuie bani și să piardă timp pentru a merge până la Brașov ca să își rezolve diverse probleme sau ca să obțină documente uzuale, precum pașaportul sau carnetul auto. Cosmin Poparad propune amenajarea clădirii Unității Militare din cartierul Tudor Vladimirescu, care aparține Primăriei și este parțial renovată în interior, și utilizarea acesteia pentru diverse servicii în folosul cetățenilor care în acest moment lipsesc:
- serviciul de pașapoarte, suspendat din iulie 2020
- un serviciu dedicat persoanelor cu dizabilități pentru simplificarea traseului birocratic
- serviciul de înmatriculări auto și radieri
- un “easybox” unde să poată fi depuse și ridicate acte la Primăria Făgăraș de către cei care nu pot veni în timpul programului cu publicul
- serviciul de eliberare carnet de conducere, depunere dosare examen auto, etc
,,Toate aceste servicii pe care noi le propunem sunt absolut necesare pentru comunitatea noastră. Primăria trebuie sa faciliteze și să încheie protocoale de colaborare cu Prefectura și cu instituțiile necesare, astfel încât și noi sa beneficiem de aceste servicii.” spune Cosmin Poparad.
Cosmin Poparad este candidatul Alianței Dreapta Unită la Primăria Făgăraș. Este făgărășean, tatăl a doua fete și de 14 ani antreprenor în domeniul asigurărilor. A fost consilier local timp de aproape două mandate, începând din 2012, fiind cu mai multe ocazii independent (în Consiliul Local și în candidatura din 2020). Întreaga sa activitate politică s-a concentrat pe dezvoltarea municipiului și pe rezolvarea problemelor comunității, precum și pe cheltuirea responsabilă și transparentă a banilor publici. S-a consultat adeseori cu cetățenii, i-a ascultat și le-a dus vocea mai departe către administrația locală. Printre inițiativele sale în Consiliul Local se numără un proiect de HCL pentru scaderea taxei la salubritate, o dorință a comunității pentru care se strânseseră peste 3000 de semnături.
Candidează la funcția de primar al Municipiului Făgăraș pentru că este nevoie de o mult mai bună organizare a activității administrației, de un management mai eficient al proiectelor și de mai multă grijă la cum sunt cheltuiți banii făgărășenilor. Își propune să ducă la îndeplinire proiectele pe care le-a susținut de-a lungul anilor, pentru a putea oferi cetățenilor cât mai multe motive de a rămâne în Făgăraș. De asemenea, își propune să realizeze proiecte comune cu administrațiile învecinate, astfel încât întreaga zonă să profite din plin de noile oportunități pe care le va oferi deschiderea autostrăzii.
Cod mandatar financiar: 21240009