•  Acțiunile primarului PSD al Făgărașului, un atac la buzunarul cetățenilor din Țara Făgărașului

  •   Procesul cu ADI ,,ISO Mediu“ Brașov, pierdut de Primăria Făgăraș

  •  Pentru gropile ilegale de deșeuri din Făgăraș  amenzile sunt plătite de făgărășeni

  •  Primarul refuză să  returneze făgărășenilor banii pentru taxa de salubritate

De când nu mai conduce Asociaţia Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov,  primarul Făgărașului, PSD, recurge la acțiuni care să afecteze activitatea asociației reprezentată de toate primăriile din județ. Primarii din județ și în special cei din Țara Făgărașului l-au schimbat din funcția de președinte al ADI ,,ISO Mediu“ în adunarea  generală organizată la Făgăraș, la 20 aprilie 2021, încredințând, prin vot, această funcție primarului de la Râșnov, Liviu Butnariu. De atunci, de trei ani, acțiunile edilului de la Făgăraș se pot traduce drept o răzbunare ce afectează  inclusiv cetățenii Făgărașului, cel puțin așa susțin membrii asociației. În primul rând,  a implicat Primăria Făgăraș în proces cu  Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,ISO Mediu“ Brașov, iar după 2 ani de termene și plata de onorarii pentru avocați, procesul a fost pierdut. Primarul PSD al Făgărașului a plătit din banii făgărășenilor 17.850 de lei pentru   cheltuielile de judecată (Dosar nr. 19147/197/2021), plus onorariile  avocaților. Edilul de la Făgăraș  contesta în instanță  decizia ADI ,,ISO Mediu“ Brașov de a  desfiinţa punctul de lucru de la Făgăraş al Asociaţiei, cel  pe care el îl înfiinţase  în 2018,   pe când era și președintele acestei asociații. La acest punct de lucru își angajase apropiații pe care-i plătea și cu peste 16.000 lei/lună net din banii asociației, adică din contribuțiile primăriilor. Tribunalul Brașov a respins cererea Municipiului Făgăraș, iar apelul depus  de  Primăria Făgăraș a fost considerat nefontat de instanță.

A sprijinit acțiunea de majorare a tarifului Fin-Eco

Acțiunile primarului de la Făgăraș împotriva Țării Făgărașului, respectiv  a primarilor, nu s-au oprit. Când ADI ,,ISO Mediu“ Brașov negocia un tarif pentru depozitarea deșeurilor la Fin-Eco, singurul depozit conform din județ,  de 140,97 lei/tonă pentru primăriile din județ,  primarul Făgărașului a semnat în numele municipiului, fără să ceară acordul Legislativului sau al cetățenilor,  cu Fin-Eco  tariful cerut de  Operatorul Depozitului Ecologic de Deşeuri de la Săcele, SC Fin-Eco SA,  de 199,96 lei/tonă plus contribuţia pentru economia circulară de 80 de lei pe tonă. Era un tarif mult mai mare decât cel pe care-l negocia ADI ,,ISO Mediu“ Brașov. Acțiunea edilului PSD de la  Făgăraș a dat posibilitatea societății Fin-Eco să forțeze și celelalte primării din județ să accepte acest tarif pentru depozitare, amenințând cu închiderea porţilor pentru depunerea deşeurilor. Cu implicarea primarului de la Făgăraș, Fin-Eco a obținut o poziţie de monopol privat, forţând astfel  o majorare a tarifelor de depozitare la groapa de gunoi. Fin-Eco anunţa astfel, la 16 martie 2023, că, în lipsa unui contract de delegare a gestiunii, de la 1 aprilie 2023 nu va mai prelua deşeurile. Primăriile din județ au considerat acțiunea firmei Fin-Eco un șantaj, la care a pus umărul Primăria Făgăraș. Decizia primarului Făgărașului a afectat   interesul făgărășenilor. Astfel, depozitarea deșeurilor colectate de pe raza municipiului Făgăraș  la singurul operator din județ, Fin-Eco, va costa Făgărașul 11.253.692,15 lei. La polul opus în cazul depozitării deșeurilor a stat ADI ,,ISO Mediu“ care negocia contractul cu Fin-Eco încă din martie 2022 pentru toate primăriile membre și nu era de acord   cu tariful cerut de Fin-Eco.  „O majorare a acestui tarif, în termenii solicitaţi de operator, ar duce la o creştere a facturilor achitate de populaţie, iar noi am vrut să evităm un astfel de scenariu”, a explicat atunci  Liviu Butnariu, președintele ADI ,,ISO Mediu“.   

Amenzi pentru deșeurile depozitate ilegal

Primarul Făgărașului nu s-a oprit. Acțiunile  primarului,  a ,,specialiștilor“ din Executiv și a sinecurilor de la Salco Serv SA au dus la plata multor amenzi date de autoritățile de Mediu.  Primăria Făgăraș a fost amendată de Garda Na’uinală de Mediu cu 100.000 de lei după controlul efectuat pe raza municipiului.  Nici Salco Serv SA, societatea dominată de sinecuri, n-a fost iertată de comisarii de Mediu și a fost amendată și ea cu 100.000 de lei. Concret, făgărășenii erau buni de plată, 200.000 de lei, pentru ilegalitățile  privind depozitarea deșeurilor pe care conducerea Primăriei Făgăraș și conducerea Salco Serv le-au făcut sfidând cu bună știință legislația în domeniu.  Mormanele de deșeuri din construcții au fost depozitate ilegal  în diferite zone ale orașului. Adevărate gropi de gunoi făcute de iresponsabilii din Primăria Făgăraș în parcul Regina Maria, lângă râu, lângă Șoseaua Hurezului pe locul fostului târg de animale, pe platforma chimică, iar mai nou la marginea cartierului Creangă, ieșirea spre cartierul Combinat. Au ajuns pe masa comisarilor de Mediu de la Brașov imagini cu dezastrul din urbe, iar amenzile au curs una după alta. Numai că sancțiunile au fost plătite de făgărășeni și nu de cei care au creat dezastrul. În 2023   Primăria Făgăraș a fost amendată, cu 60.000 de lei,  Nota de constatare fiind încheiată sub nr. 466 în data de 3 august 2023.    Comisarii au impus ,,interzicerea depozitării de deşeuri de orice fel în spaţii neautorizare pe raza municipiului“ şi ,,salubrizarea terenului afectat de deşeuri inerte din Șoseaua Hurezului cu firme autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului“  până cel târziu la data de  5 februarie 2024. Termenul a trecut și zona arăta la fel, cu munți de deșeuri. O obligaţie similară a fost impusă primarului de către Garda de Mediu şi în cazul depozitării deşeurilor provenite din decopertări în Parcul Regina Maria, pe malul râului. Salubrizarea acelei zone a însemnat însă pentru acest primar doar acoperirea gunoaielor cu pământ. Toate acestea demonstrează că Primarul&Co se cred mai presus de lege, iar Făgărașul îl consideră feuda lor, unde pot face ce vor. Dacă oamenii legii de la nivel local s-au pus în slujba lor, uitând de lege, cei de la nivel central au aplicat legea și au amendat Municipiul cu suma  maximă. Din nefericire însă din banii plătiți de făgărășeni prin taxe și impozite va fi achitată amenda și nu cum ar fi moral, din buzunarul celor care au greșit.

Conducerea Salco Serv, incompetență și nepăsare

De când Primarul PSD&Co conduc Făgărașul aplicarea legii se face după voia lor. Salco Serv SA a devenit societatea senecurilor, dar totodată și drumul acesteia spre faliment. Terenul Municipalității de pe platforma chimică, dat în administrare altei societăți a orașului, Nitroparc SRL, și aceasta pusă deja pe linie moartă, a devenit   un rai al şobolanilor şi al  gunoaielor.  Ilegal, Salco a depus, aici, în voie  tonele de  deșeuri colectate de la abonați, deşeuri din plastic, cauciucuri, metale, saltele, materiale de construcţii,  etc, printre care mişună şobolanii.  Locul este un adevărat  infern și un   focar de infecţie. Reprezentanții celor două societăți, acele sinecuri ale primarului, se regăsesc în prezent ca și candidați pentru CL Făgăraș pe listele partidului  Viitorul Țării Făgărașului. Făgărășenii își amintesc că în mai 2021 au descins la depozitul clandestin de gunoaie al Salco Serv chiar  șeful Gărzii Naționale de Mediu, și președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului. Oficialii de la Mediu au fost şocaţi să descopere munţii de gunoaie pe care Salco Serv SA i-a format prin depozitarea ilegală pe platforma chimică.  Amenda aplicată atunci a fost de 100.000 de lei și interzicerea depozitării de deșeuri. O nouă descindere a comisarilor Gărzii Naționale de Mediu pe platforma chimică, la depozitul clandestin  al Salco Serv a fost în  februarie 2024.   S-au șocat de imaginile găsite, mai ales că exista interdicția de a se mai depozita gunoaie pe acel teren.   Societatea a fost amendată din nou cu 100.000 de lei și s-a impus ecologizarea zonei și transportul deșeurilor la rampa conformă de la FinEco.   Numai că amenda în valoare de 100.000 de lei pentru Salco Serv SA va fi achitată tot din banii făgărășenilor, cei care plătesc taxa de salubritate.

Făgărășenii sunt înșelați de primar

Reamintim că Municipiul a încheiat contract cu depozitul Fin-Eco de la Săcele pentru depozitarea deșeurilor, iar taxa de depozitare este inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc făgărășenii lunar. De asemenea,  Primăria Făgăraş a semnat  un alt contract de delegare de gestiune pentru sortarea deşeurilor reciclabile tot cu Fin-Eco, și această taxă fiind inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc lunar făgărășenii. În fiecare an taxa de salubritate a fost însă majorată motivată fiind de Primăria Făgăraș prin transportul la Săcele și de creșterea taxelor de depozitare de la Fin-Eco.  Numai că Salco Serv nu a transportat la depozitul Fin-Eco gunoaiele colectate de la abonați și le-a transportat doar pe platforma chimică. Aceste decizii au fost impuse de primar și Salco prin votul consilierilor locali adunați în jurul primarului, cei care acum candidează din nou pentru funcțiile de consilieri locali pe listele AUR, PSD, Viitorul Țării Făgărașului, Partida Romilor. Mai mult, taxa de salubritate plătită de făgărășeni în 2022 a fost ilegală și trebuia returnată abonaților, așa cum a impus instanța. Numai că primarul refuză să aplice decizia definitivă a instanței. Mai simplu, primarul i-a înșelat pe cetățenii municipiului, iar Salco Serv și-a  înșelat abonații, înșelăciunea fiind sancționată de legea penală.  (Lucia BAKI)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here