FOTO: G4Media

Ministrul de interne al Slovaciei, Matus Sutaj Estok, a declarat miercuri noaptea că țara sa se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico. El a îndemnat la încetarea răspândirii comentariilor pline de ură pe rețelele de socializare, transmite Euronews.

În timpul unei conferințe de presă în fața spitalului din Banská Bystrica, ministrul slovac al apărării a declarat că medicii „luptă pentru viața” premierului Robert Fico.

Liderul slovac a fost supus unei intervenții chirurgicale și se află în prezent într-o stare gravă, potrivit lui Kaliňák.

De asemenea, ministrul a declarat că atacul asupra lui Fico a fost motivat politic, sporind și mai mult tensiunile în peisajul politic deja divizat din Slovacia.

Un suspect a fost reținut, iar o anchetă inițială a constatat „o motivație politică clară” în spatele tentativei de asasinat, a declarat ministrul de interne Matúš Šutaj-Eštok, care a informat reporterii alături de ministrul apărării.

Estok a avertizat că țara se află „în pragul unui război civil” din cauza tensiunilor politice. „Astfel de comentarii pline de ură sunt făcute astăzi pe rețelele de socializare, așa că, vă rog, să oprim imediat acest lucru”, a spus el.

Corespondentul Euronews, Gábor Tanács, a descris șocul națiunii în urma atacului asupra premierului, menționând că acest eveniment a subliniat diviziunea politică profundă care a predominat în perioada campaniei electorale.

„Partidul lui Robert Fico, SMER, a fost mereu acuzat de desființarea democrației. El și partidul său au acuzat opoziția că a trădat interesele țării, aliniindu-se prea mult cu Occidentul”, a adăugat Tanács.

Președintele demisionar Zuzana Čaputová a cerut, de asemenea, să se pună capăt retoricii pline de ură din țară.

Premierul slovac, Robert Fico, va supraviețui tentativei de asasinat

Potrivit romania-actualitati.ro,Robert Fico a fost operat mai multe ore, după ce a fost împușcat în piept și abdomen în timp ce saluta publicul într-un oraș din centrul țării, unde condusese o ședință de guvern. Atacatorul bănuit a fost reținut de poliție.

Persoana reţinută şi suspectată că l-a împuşcat pe Robert Fico este un bărbat în vârstă de 71 de ani, identificat de presa slovacă drept un scriitor local, arată europafm.ro.

Informația a fost confirmată de ministrul de Interne slovac care a fost întrebat de jurnaliști cu privire la identitatea atacatorului. Bărbatul este, potrivit presei locale, unul dintre fondatorii unui club literar; este autorul mai multor culegeri de poezie şi este membru al asociaţiei oficiale a scriitorilor slovaci.

Asociaţia a confirmat pe Facebook că bărbatul este membru din 2015. La rândul său, fiul suspectului a declarat pentru un site slovac de ştiri  că tatăl său are o armă de foc înregistrată legal. Întrebat despre atitudinea tatălui său faţă de premieru el a răspuns: “Vă spun un lucru: nu l-a votat. Atât pot spune”.

Mai multe declaraţii ale suspectului sunt disponibile pe reţelele de socializare. Într-un videoclip postat online în urmă cu opt ani, el afirma: “Lumea este plină de violenţă şi arme. Oamenii par să înnebunească”.

Suspectul susţinea,de asemenea, că a fondat o “Mişcare împotriva violenţei” care se defineşte pe pagina sa de Facebook drept “un partid politic în curs de formare al cărui obiectiv este să împiedice răspândirea violenţei în societate”.

Robert Fico este un politician de stânga controversat, acuzat de simpatii pro ruse.

Revenit anul trecut la putere, el a anulat sprijinul militar pentru Ucraina și a anunțat planuri de reformare a radio-televiziunii publice, contestate prin proteste de stradă.

Liderii mondiali au condamnat atacul asupra premierului slovac, fără precedent în istoria recentă a Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here