Mesagerul de Sibiu
Vineri seara, localitatea Săcădate a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „O noapte la Casa Muzeală”, eveniment organizat de către Asociația „Vatra Satului Săcădate”. Experiența din curtea Casei Muzeale a promovat tradițiile locale prin dans, cântece specifice locului, bunătăți gastronomice și o șezătoare la care s-au prezentat datinile din Săcădate.
Pe gardul curții Casei Muzeale, vizitatorii pot observa și înțelege tradițiile de nuntă și de înmormântare specifice satului Săcădate, unde istoricul dr. Cristian Roman cu sprijinul Muzeului ASTRA, a expus pentru publicul care trece pragul muzeului din sat o selecție de fotografii vechi cu datinile locale.
Comunitatea din Mârșa alături de localnicii din Săcădate
Printre momentele artistice prezentate în cadrul evenimentului „O noapte la Casa Muzeală”, de remarcat este cel expus de către tinerii din ansamblul folcloric „Mlădițele” care au dansat jocuri tradiționale pe fondul strigăturilor locale. Astfel, 8 tineri dansatori au întreținut atmosfera cu dans și voie bună, fiind acompaniați de vocea unei fetițe talentate.
După prezentarea tuturor obiceiurilor și tradițiilor, publicul a fost invitat la un brunch tradițional la lumina lumânărilor, atmosfera fiind întreținută pe acorduri de muzică live de către formația de muzică folk „Grupul Balada”. Pentru ca seara să se încheie cum se cuvine într-un sat în care tradiția este respectată, publicul a fost invitat să viziteze bisericile din sat. Satul Săcădate, supranumit și „Satul celor trei biserici”, găzduiește două lăcașuri de cult ortodoxe și unul evanghelic. Ulterior, peste 100 de lampioane au luminat cerul din Săcădate, invitații lansându-le către stele din curtea școlii din localitate, în amintirea celor odihniți. Evenimentul s-a bucurat și de prezența primarului orașului Avrig, Adrian David și a viceprimarului Ciprian Stoișor, care au venit împreună cu familiile pentru a se bucura de eveniment.