Veneția de Jos a fost gazda unui eveniment cultural organizat sâmbătă, 27 aprilie a.c., de Consiliul Județean Brașov prin Centrul Cultural ,,Reduta”, intitulat generic ,,Tezaure brașovene“. În cadrul evenimentului au fost decernate diplome acelor localnici din satele Veneția de Jos, Veneția de Sus, Părău și Grid care prin activitatea lor au contribuit la promovarea portului populare, a cântecelor tradiționale românești și a valorilor culturale și tradiționale din Țara Făgărașului.
Diplome și premii
Au fost premiate Bîță Stoica Aurelia, Stoica Mariana, Stanciu Mărioara, Grancea Nicoleta, Popa Viorica, Stoica Viorica, Maria Butum și Grama Antonia Alexandra. Cea mai tânără persoană premiată de Consiliul Județean Brașov a fost Grama Antonia Alexandra, elevă la Școala Gimnazială ,,Ovid Densușianu” din Făgăraș care studiază naiul. Educatoarea Popa Viorica din Grid a reînviat celebrul grup al ,,horitoarelor” din Grid cunoscut pe plan național și internațional. Grupul a cunoscut o perioadă de stagnare după moartea unor persoane de bază până când Popa Viorica a refăcut acest grup și l-a redat patrimoniului cultural al Comunei Părău și al Țării Făgărașului. ,,Grupul horitoarelor“ din Grid reprezintă un tezaur inestimabil care s-a perpetuat pe cale orală de sute de ani. ,,Horitoarele din Grid” au participat la importante festivaluri naționale, dar au ajuns și pe scena Festivalului Internațional ,,Cerbul de Aur” organizat la Brașov.
Personalități politice, la eveniment
La eveniment au fost prezente și o serie de personalități politice, ministrul Adrian Veștea, Șerban Todorică, președintele CJ Brașov, Ovidiu Alexandru Ovesea, primarul comunei Părău, Cristian Urs, candidatul PNL la Primăria Făgăraș. Au participat și cei patru preoți ai comunei din Veneția de Jos, Veneția de Sus, Părău și Grid. Elevii clasei de canto popular din cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” din Brașov, coordonați de profesorul George Muraru, au susținut un frumos program de pricesne, iar Grama Antonia Alexandra a susținut un moment artistic la nai fiind aplaudată la scenă deschisă de întreaga comunitate prezentă la eveniment.
- ,,Sunt George Muraru, profesor de cant tradițional la Școala de Arte și Meserii ,,Tiberiu Brediceanu” din Brașov și profesor asociat la Facultatea de Muzică din Brașov. Am pregătit un recital de pricesne care marchează această perioadă de mare încărcătură spirituală și ne bucurăm tare mult că am ajuns în această zonă cu o mare tradiție în ceea ce privește cântul, dansul și portul popular” a spus George Muraru.
- ,,Evenimentul face parte dintr-un ciclu pe care noi l-am numit ,,Tezaure Brașovene” cu dorința de a identifica și premia personalități care s-au implicat în viața socială și culturală a comunităților locale din județul nostru. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Brașov prin Centrul Cultural Reduta” a spus Adrian Vălușescu, managerul centrului cultural ,,Reduta” din Brașov. (Ștefan BOTORAN)