Multiplu campion mondial, la numeoroase competiții internaționale, și unul dintre cei mai apreciați maeștri de Karate din Europa, Shihan Paolo Lusvardi vine anual la Făgăraș de mai bine de zece ani. La început l-a însoțit pe maestrul japonez Masaru Miura, al cărui elev este, iar în ultima vreme obișnuiește să vină singur la invitația Comisiei S.K.I România din cadrul Federației Române de Karate. Maestrul italian se simte la Făgăraș ca într-o familie, după cum a mărturisit într-un nou interviu acordat ziarului ,,Monitorul de Făgăraș”.

Reporter: Shihan, cum vă simțiți în România, în mod special la Făgăraș?

Lusvardi Paolo: ,,Vin aici exact ca la o familie, la Făgăraș mă simt ca în Cehia sau la mine acasă, în Italia”.

R: Cum ne-ați găsit ultima oară?

L.P: ,,Sunt mulți tineri care trebuie să studieze mai mult geometria și fizica, pentru că se folosește forța mai mult decât trebuie. În Karate nu trebuie doar să transpiri, mai întâi trebuie să studiezi”.

R: Ce le recomandați tinerilor și copiilor care practică Karate?

L.P: ,,În privința copiilor este foarte important să învețe bine, pentru că dacă învață greșit de la început este mai greu să îi corectezi după ce cresc iar cei tineri trebuie să țină pasul corect”.

R: Care este cel mai important aspect în studiul Karate-ului?

L.P: ,,Este foarte importantă disciplina, fără de care nu poți face nimic. Karate-ul, ca și educație, este foarte important”.

R: Care este ordinea corectă între tehnică și disciplină, cu ce se începe mai întâi?

L.P: ,,Prima este disciplina, dacă nu ai disciplină nu poți face nimic, apoi vine tehnica”.

R: Care este rolul inteligenței în această disciplină?

L.P: ,,Un om fără inteligență doar copiază. Pentru cel care nu gândește este diferit față de cel care gândește”

R: Ce le recomandați practicanților care încep să studieze Karate începând de la o vârstă mai înaintată?

L.P: ,,Practicanții în vârstă să lucreze încet, fără să utilizeze forță, ca pe o gimnastică. Acest lucru este benefic și pentru psihic, dar și pentru corp”.

R: Aceeași situație este valabilă și pentru practicanții care încep de mici și continuă practicarea Karate-ului până la bătrânețe?

L.P: ,,Cei care încep să studieze Karate de tineri și continuă toată viața, după ce ajung la o vârstă mai înaintată folosesc experiența”.

R: Care este diferența între competiție și Karate-ul autentic?

L.P: Competiția este bună pentru tineri, dar nu este Karate. Karate-Do (N.R- ,,Do”, în limba japoneză, înseamnă ,,cale”) vine după competiție. Este disciplina, iar mai apoi educația fizică și mentală. Trebuie atenție la maeștrii care sunt serioși și nu sunt interesați de bani, pentru că tinerii îi privesc pe maeștri ca pe un punct de referință în general. Maestrul serios înlocuiește părinții. Ai nevoie de o persoană corectă și competentă. Părinții care își trimit copiii să studieze Karate trebuie să aibă grijă la acest aspect”.

R: Shihan, vă mulțumim pentru atenție și sfaturi. Oss!

L.P: Și eu vă mulțumesc vouă! Oss!

(Ștefan BOTORAN)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here