Șantierul de la Școala Gimnazială nr. 7, de pe strada Dr. I. Șenchea, nr. 104B, prinde vechime, trece an după an și lucrările nu se mai termină. Vezi aici doar câte unul-doi muncitori rătăciți prin incintă fără chef de muncă. Din 2018 a fost aprobat proiectul de modernizare pentru clădirea acestei școli de cartier, iar lucrările au început, teoretic, în iunie 2019. În 36 de luni Școala Gimnazială nr. 7 trebuia să aibă o față nouă, iar elevii să se bucure de condiții foarte bune. Se împlinesc însă cinci ani, cu doi ani în plus față de durata de implementare prevăzută în proiect (3 ani), iar șantierul bate pasul pe loc. Toate acestea pe banii făgărășenilor, care trebuie să plătească chiriile pentru spațiile în care elevii învață de când școala le-a fost închisă. Primarul și mașina lui de vot din Legislativ au decis să plătească sume deloc mici unor firme private pentru închirierea de pe piața liberă și amenajarea clădirilor unde sunt obligați copiii să participe la cursuri. Peste 260.000 euro. În condițiile în care Municipiul are în proprietate clădiri cu destinația ,,activitate didactică“, exemplu fiind Școala Generală nr. 3 din cartierul Combinat care zace folosită.
Povestea chiriilor
Contractele de închiriere ale Primăriei Făgăraș cu agenți economici privați pentru spațiile în care au învățat acești elevi ai școlii aflate în șantier au avut inițial termenul de 18 luni (februarie 2022-august 2023) și au expirat. Primăria Făgăraș a decis să prelungească aceste contracte fără să explice de ce șantierul de la Școala Gimnazială nr. 7 nu s-a încheiat, iar școala nu a fost predată Municipiului. ,,Avem 18 clase de elevi care vor învăța în alte spații, cele închiriate de Primăria Făgăraș. Patru clase vor învăța în clădirea Clubului elevilor, 5 clase în clădirea vechii grădinițe germane și 9 clase în spațiul de pe str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 21, al unei firme private. Lucrările la clădirea școlii nu au fost finalizate, iar din ce se vede mai durează“ declara Corina Drăgoiu, directoarea CN ,,Doamna Stanca“ la care este arondată Școala Gimnazială nr. 7. Niciunul din spațiile închiriate nu deține aviz ISU. Pentru spațiile închiriate de Primăria Făgăraș, chirile sunt plătite de la bugetul local, iar utilitățile sunt plătite din bugetul CN ,,Doamna Stanca“. ,,Proprietarii ne-au pus la dispoziție doar spațiile, iar noi le-am amenajat și dotat“ a completat directoarea de la CN ,,Doamna Stanca“.
Chirie prelungită după 18 luni
Când trebuia să elibereze clădirea Școlii Gimnaziale nr. 7 pentru a se deschide șantierul, Municipiul Făgăraş a cerut două oferte, de la Isoplus Special SRL pentru imobilul situat în Făgăraş, str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 21, imobil P+2 şi curte și de la Biserica Evanghelică C.A. Făgăraş, pentru imobilul situat în Str. Inocenţiu Micu Klein, nr. 8. Asta în condițiile în care proiectul de modernizare a școlii exista din 2018, iar Primăria Făgăraș putea să amenajeze spații în clădirile proprii, de pildă clădirea Școlii Gimnazile nr. 3 din cartierul Combinat care nu este folosită. Dar, primarul PSD al urbei a prezentat în CL Făgăraș proiectul de închiriere cu o lună înaintea deschiderii șantierului. Ofertele prezentate de Primăria Făgăraș legislativului au golit bugetul local cu peste 130.000 euro. Concret, Isoplus Special SRL prin Ion Curiman a cerut pentru imobilul din strada I.M. Klein nr. 21 o chirie de 111.002 euro/18 luni, iar Biserica Evanghelică a cerut, pentru fosta grădiniță germană din strada I.K.Klein nr. 8, o chirie de 21.000 euro/18 luni. Așa se face că din banii contribuabililor făgărășeni s-au plătit chirii de 130.000 euro, iar astfel de plăți continuă. După cele 18 luni, contractele s-au prelungit la aceleași prețuri, încă 130.000 euro.
Ce lucrări se fac la Generală 7
„Modernizarea Şcolii Gimnaziale nr. 7 şi a Reţelei de străzi urbane, în vederea creşterii calităţii vieţii în municipiul Făgăraş” este un proiect finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 -2020. Proiectul însemna lucrări de modernizare și reabiltare la Școala Gimnazială nr.7:
- Consolidarea și reabilitarea clădirii existente a Școlii Gimnaziale nr. 7 și extinderea acesteia cu un nivel și dotări aferente;
- Construcția unei săli de sport;
- Realizare lift exterior
La acestea se mai adaugă lucrările de reabilitare și modernizare pentru cele 11 străzi: Azotului, Câmpului, Vasile Alecsandri, Constantin Brâncoveanu, Nicolae Bălcescu tronson 2 si 3, Mihai Eminescu tronson 2, 1 Decembrie 1918, Titu Perția, I.M.Klein, Salcâmului Tronson 1, 2, Uniunii.
Valoarea totală a proiectului este de 21.174.097,23 lei, din care 17.351.051,23 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din FEDR (85%), 2.653.690,31 lei sunt cheltuieli eligibile nerambursabile din bugetul naţional (13%) și 1.169.357,94 lei reprezintă contribuția proprie a Municipiului Făgăraș. Conform proiectului, lucrările trebuia să fie demarcate la 28 iunie 2019, durata de implementare fiind 36 luni. Cu surle și trâmbițe s-a anunțat proiectul. A fost agreată aceeaşi Asociere de firme, SC Europan Prod SA- SC Route Concept SRL- SC Kranz Eurocenter SRL- SC Top Europroiect SRL, care a închis și groapa de gunoi de pe Dealul Galațiului. Proiectul aparține firmei Road Construct SRL. Totuși pe panoul montat la șantier apare ca dată de începere a lucrărilor 1.03. 2022, iar la 1.03 2023 finalizarea lucrărilor, conform autorizației de construire nr. 86 eliberată la data de 16.12.2021. Constructor figurează Atlant Building SRL din Brașov, iar proiectant SC Rozini SRL, tot din Brașov. (Lucia BAKI)