Din anul 2027, moment de la care, odată cu debutul producției din zăcământul offshore Neptun Deep, România va fi cel mai mare producător de gaze din UE, toți consumatorii de gaze din țară, inclusiv populația, vor plăti o taxă de carbon pentru utilizarea gazelor, care va fi inclusă în preț, arată Economica. Dacă s-ar plăti acum, factura la gaze a populației ar crește cu cel puțin 20%.
Noua directivă a Comisiei Europene va impune furnizorilor de gaze din România să includă în prețul gazelor vândute clienților casnici taxa de carbon, începând din 2027, a spus Florentina Manea, director general la compania de consultanță Carbon&Energy Management, și a prezentat și câteva calcule.
Directiva ETS II (Emission Trading System) va extinde obligativitatea plății certificatelor de carbon și pentru unele domenii care nu sunt acum incluse, iar cele mai importante sunt consumul de gaze al clădirilor, inclusiv cele rezidențiale, și transportul rutier, a explicat Manea la un eveniment organizat de Asociația Furnizorilor de Energie in România.
Ea a explicat că, de la începutul anului 2027, furnizorii de gaze naturale vor fi obligați să includă în prețul gazelor livrate inclusiv populației taxa de carbon și a prezentat și un calcul pe baza nivelului actual al certificatului de carbon.
“Gazul natural este principalul combustibil care intră sub incidența ETS II, la care se adaugă combustibilii utilizați în transportul rutier: benzina, motorina, GPL. Prețul gazului natural furnizat către populație sau către alte sectoare industriale și costul benzinei și motorinei vor avea înglobate și prețul certificatelor de CO2, fapt care va determina o creștere a acestora începând cu anul 2027.
Prețul gazului natural furnizat căre populație sau către alte sectoare industriale care nu sunt incluse în schema EU ETS actuală va avea o creștere de aproximatiiv 0,06 RON/kWh. Calculul a avut la bază o valoare a certificatelor de CO2 de 60 de euro/certificat și 0,205 kg CO2/kWh”, a arătat Florentina Manea.
În primăvara următoare (mai 2028), furnizorii de gaze vor trebui să facă dovada achiziției de certificate de carbon pentru gazele furnizate în 202t, în caz contrar urmând să plătească penalitatea de 100 de euro pentru fiecare tonă de carbon pentru care nu poate face dovada achiziției certificatului.
Așadar, din 2027, toți clienții casnici de gaze naturale vor plăti această taxă de carbon care, la nivelurile actuale de preț este estimată de expertul citat mai sus la 6 bani/kWh. Dacă avem în vedere prețul maxum plafonat de acum de 31 de bani/kWh, prețul gazului plătit de populație ar crește cu cel puțin 20% (foarte probabil mai mult dacă taxa va intra în baza de calcul a TVA, cum este acum acciza).
Dacă am socoti creșterea exprimată pentru prețul în metri cubi, scumpiea ar fi de cel puțin 63 de bani pe metrul cub de gaz consumat, deci la un consum de iarnă de, să zicem, 250 de metri cubi, o gospodărie ar plăti în plus undeva la aproape 160 de lei, fără a calcula și potențiala TVA de 19% (acum) aplicată pe această sumă.
Iar calculul este făcut la o valoare a certificatului de 60 de euro. Nu există nicio garanție că prețul acestuia nu va crește din nou, până la nivelul de 100 de euro, care a mai fost întregistrat în trecut
Fondul pentru climă, soluție pentru vulnerabili
Florentina Manea a spus că, momentan, directiva ETS II nu a fost încă transpusă în legislația națională, dar a atras atenția că autoritățile române trebuie să se pregătească, “să nu mai părem că ne ia totul prin surprindere”.
“Este o povară pentru populație, mai ales pentru consumatorii vulnerabili, dar veniturile obținite din aceste certificate vor intra în Fondul European pentru Climă, unde – și aici e o veste bună – România are alocate șase miliarde de euro din cei 65. Dar România va trebui să prezinte un plan pentru climă și trebuie să găsească un mecanism de finanțare pentru vulnerabili”, a mai spus expertul.
În România sunt aproimativ 3,5 milioane de consumatori casnici de gaze iar numărul lor crește.