FOTO: Panorama

După un 2023 în care băncile au făcut în special refinanțări de credite, nici 2024 nu pare că va fi un an în care românii se vor înghesui să-și cumpere o locuință. Fondurile pentru programul Noua Casă au fost reduse, cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât în 2023.

Și venitul minim necesar pentru cei care vor să își cumpere o casă prin accesarea unui credit Noua Casă a crescut comparativ cu anul trecut. Însă ce modalități de finanțare sunt de preferat?

Cum dobânzile sunt, în continuare, ridicate iar Banca Națională a României nu dă semne că ar reduce din dobânda cheie, creditul ipotecar e soluția câștigătoare pentru cei care intenționează să achiziționeze o locuință, explică într-un interviu acordat Panorama Irina Chițu, analist financiar și director al platformei Finzoom.ro.

Potrivit specialistei, singurul avantaj al creditului Noua Casă este avansul de 5% pentru locuințele al căror preț este de maximum 70.000 euro, facilitate ce vine în sprijinul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani. „Este esențial să compari ofertele din piață și să optezi pentru cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă”, arată Irina Chițu.

Panorama: Ce modalitate de creditare pentru achiziția unei locuințe ar fi mai potrivită în 2024?

Irina Chițu: În primul rând, indicat ar fi ca o persoană care vrea să acceseze un credit să își facă niște calcule riguroase. Nu e important să se uite doar la tipul de credit sau cât poate primi din bancă, ci este esențial să fie atentă la bugetul propriu, să nu se supraîndatoreze, în sensul că rata nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din salariu.

 

CITEȘTE MAI DEPARTE AICI

1 COMMENT

  1. Este important sa fim informati corect cu privire la situatia actuala a pietei imobiliare si a elementelor care pot influenta achizitionarea unei locuinte. Din pacate, in 2024 se anunta un an dificil pentru romanii care doresc sa-si cumpere o locuinta, din cauza reducerii fondurilor pentru programul Noua Casa si cresterea venitului minim necesar pentru accesarea unui credit. Este necesar sa comparam cu atentie ofertele bancilor si sa optam pentru cea mai avantajoasa si responsabila modalitate de finantare. Creditul ipotecar ramane o solutie castigatoare, insa trebuie sa avem grija sa nu ne supraindatoram si sa ne asiguram ca rata lunara nu depaseste 25% din salariu. Un interviu util de citit pentru cei care intentioneaza sa faca un pas important in viata lor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here