Masivul Făgăraș, risc mare de avalanșă, 4. Evitați deplasarea în zonele cu risc de avalanșă.
La peste 1800 m, în masivul Făgăraș, pe arii extinse, s-au semnalat ninsori însemnate cantitativ, care au depus peste 30-40 cm de zăpadă proaspătă, iar pe versanții nordici local peste 50-60 cm. Vremea va continua să se răcească, va mai ninge, iar stratul va mai înregistra creșteri locale de peste 15-20 cm. În zona crestelor se întâlnesc cornișe de mari dimensiuni și plăci de vânt, cu rezistenţă scăzută, care se pot rupe cu ușurință. În zonele adăpostite sunt prezente depozite şi troiene de zăpadă însemnate. Atât în mod spontan, cât și la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul de zăpadă proaspătă de la suprafață poate aluneca peste cele mai dure din interior, iar plăcile de vânt se pot rupe, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și mari. Riscul va fi mare (4).
Și la altitudini de sub 1800 m stratul nou-depus este de grosimi importante, ce depășesc 30-40 cm și pe versanții nordici local 50-60 cm, și este umed și îngreunat. Pe anumite pante și văi vor fi condiții de curgeri și de declanșare a unor avalanșe de dimensiuni medii și mari, riscul fiind crescut la supraîncărcări și mare(4).
Munții Bucegi: Risc 3 – ÎNSEMNAT
La peste 1800 m: Răcirea vremii a fost însoțită de ninsori moderate, ce au depășit pe alocuri 10-20 cm, ninsori care s-au depus peste zăpada veche și umezită și care sub acțiunea temperaturilor negative a înregistrat o ușoară consolidare. La altitudini de 1800-2200 m, zăpada nouă s-a depus pe multe pante, de la diverse expoziții, peste cruste de gheață, cu care nu are coeziune. Se regăsesc în continuare plăcile de vânt din apropierea crestelor, mai ales pe versanții estici și sudici. În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai vechi, altele noi urmând a se forma. În profunzime, stratul mai vechi este în general înghețat şi compact. În aceste condiții, stratul de zăpadă proaspătă prezent și care se va mai depune și unele rezistență redusă din zona crestelor, pot aluneca peste cele mai dure din partea inferioară, mai ales la supraîncărcări, favorizând declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat chiar mari. Riscul este însemnat (3).
Sub 1800 m: Stratul vechi, umezit, a înregistrat o consolidare pe măsura scăderii temperaturii la valori negative, iar la altitudini de 1500-1800 m s-au depus local peste 10-15 cm de zăpadă proaspătă și va continua să ningă. La supraîncărcări, pe pantele suficient de înclinate, mai ales de la altitudini de 1500-1800 m, vor fi condiții pentru declanșarea unor curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și medii, riscul fiind însemnat (3).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here