În urma solicitărilor primite din partea primarilor din judeţ, în cadrul şedinţei ordinare desfăşurate miercuri, 31 ianuarie, Consiliul Judeţean Braşov a modificat anexa la Hotărârea nr. 432/23.11.2023 privind stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole pe baza cărora se evaluează în lei veniturile din arendă exprimate în natură, pentru anul 2024. Modificarea a vizat preţul ierbii pentru păşunat, care a fost diminuat de la 0,10 lei/kg la 0,08 lei/kg. Preţul revizuit a fost stabilit în urma consultării pe care specialiştii din executivul CJ Braşov au avut-o cu reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Braşov, care la rândul lor au contactat mai multe unităţi administrativ-teritoriale deţinătoare a unor suprafeţe importante de păşuni, iar din analizele făcute a rezultat necesitatea ca preţul propus de DAJ şi aprobat iniţial în plenul CJ Braşov, în cuantum de 0,10 lei/kg, să fie redus la 0,08 lei/kg.
- „În noiembrie 2023 am luat act de decizia Direcţiei pentru Agricultură Braşov şi am aprobat un preţ majorat al ierbii, având în vedere că acesta nu mai fusese actualizat din anul 2020. Ulterior am primit mai multe sesizări, atât de la colegi primari din judeţ, cât şi de la crescători de vite, care ne-au semnalat că impactul acestei creşteri de preţ este unul semnificativ, astfel că se ajunge la închirierea păşunilor cu aproape 1000 de lei pe hectar, ceea ce înseamnă foarte mult. Am reglementat această situaţie şi am revenit asupra hotărârii, în aşa fel încât impactul financiar asupra fermierilor să fie cât mai mic. Ne-am adresat Direcţiei Agricole Judeţene şi în urma răspunsului primit am diminuat suma pe care o vor plăti în acest an proprietarii de animale pentru închirierea păşunatului”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică-Constantin Şerban.
Potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, Consiliul Judeţean Braşov aprobă anual, pe baza informaţiilor transmise de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană, stabilirea preţurilor medii ale produselor agricole specifice zonei noastre (cereale, plante tehnice, legume, fructe şi furaje, inclusiv fân şi iarbă), în funcţie de care se evaluează veniturile din arendă exprimate în natură, pentru anul următor.