Un ordin al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, de la finalul anului trecut consemnează o nouă sinecură, de această dată pentru un fost greu al PSD, arată o investigație realizată de fanatik.ro.
Monetăria Statului este o regie autonomă ce funcționează în subordinea Băncii Naționale a României, iar anul trecut a avut un buget de peste 100 milioane lei. Instituția se ocupă nu doar cu emiterea de monezi, dar și cu crearea de medalii, decorațiuni sau bijuterii dar și cu vânzarea lingurilor de aur. De la această instituție, persoanele fizice pot achiziționa lingouri de aur cu greutatea între unul și 100 de grame.
Fost vicepreședinte PSD, în Consiliul de Administrație
În luna octombrie a anului 2023, prin ordine ale guvernatorului Mugur Isărescu, au fost numiți în funcție noii membri ai Consiliului de Administrație ai Monetăriei Statului. Dintre cei patru membri ai CA numiți de guvernatorul BNR, al cincilea post a rămas vacant urmând ca Ministerul Finanțelor să facă u numire, doar două nume reprezintă numiri noi în consiliul de administrație al regiei. Este vorba despre Laurențiu Dumitru Andrei, expert în cadrul MFP din anul 1999, iar din 2022, consilier și expert principal la BNR, și de fostul ministru PSD, Dan-Mircea Popescu.
„Dan Mircea Popescu – membru Consiliu de administrație, reprezentant al Autorității Publice Tutelare, numit prin Ordinul Guvernatorului Băncii Naționale a României Ordin BNR Nr. 287/06.10.2023”, se arată într-un anunț postat pe site-ul Monetăriei Statului.
Dan Mircea Popescu a fost, atât în anii 1990, dar și la începutul anilor 2000, unul dintre greii PSD. Din 1992 și până în anul 2008 a avut patru mandate de senator, iar apoi, până în anul 2012, încă un mandat de deputat. Din 1991 și până în anul 2001 a fost vicepreședintele partidului, PDSR cum se chema el în acei ani, având funcții de conducere în partid până în anul 2008. În anul 2010, Ion Iliescu, care atunci era deja președintele de onoare al partidului, îl vedea încă, alături de Adrian Năstase și Mircea Geoană, în conducerea PSD-ului.
Între 1990 și 1991, Dan Mircea Popescu a fost consilier prezidențial, conducând departamentul de analiză politică al Președinției României. A fost apoi ministrul muncii în guvernele Roman II, Stolojan și Văcăroiu. A mai ocupat această funcție și în Guvernul Năstase, în anul 2006, însă doar pentru șase luni.„România nu este săracă din cauza săracilor ei, dimpotrivă, este săracă în primul rând din cauza bogaților ei”, spunea acesta într-o declarație din anul 2011. În același an, deputatul PSD vorbea despre necesitatea creării a un milion de locuri de muncă, pentru a ușura presiunea asupra sistemului de pensii.
Dispărut din viața politică în ultimii ani, Dan Mircea Popescu este angajat al BNR, unde este consultant pe strategie. Suma cu care este plătit pentru această funcție este anonimizată în declarația de avere. Potrivit declarației de avere, acesta deține circa 80.000 dolari americani în două conturi, tablouri în valoare de 25.000 euro și conduce un autoturism Audi, fabricat în anul 2019. Acesta încasează de la stat o pensie de 95.000 lei, ceva mai mică decât cea a soției, 130.000 lei, fost ambasador al României în Suedia.
Ca locuință, acesta menționează un apartament, de 139 mp, în București, cumpărat în anul 1991. De altfel, este același apartament care apare menționat într-una din puținele declarații de avere mai vechi, unde este menționat faptul că apartamentul este situat în strada Aurel Vlaicu, o zonă selectă a Capitalei, în apropiere de Bulevardul Dacia, acolo unde se găsesc nenumărate vile și clădiri de protocol ale statului. De altfel, înainte de 1989, acesta a lucrat la Academia de Științe Politice “Ștefan Gheorghiu” din București.
Acum, la Monetăria Statului, va câștiga anual circa 60.000 lei, indemnizația pe care o primește un membru al Consiliului de Administrație.
Monetăria Statului, condusă de un fost electrician
În anul 1998, imediat după ce-și ia diploma de bacalaureat de la Grupul Școlar Industrial Energetic București, Octavian Schen se angajează electrician în cadrul Monetăriei Statului. Face apoi și cursurile postliceale în cadrul aceleiași școli în timp ce lucrează la regia autonomă ca electrician, loc de muncă în care stă până în anul 2003. Între timp însă se apucă și de facultate, reușind să termine și ASE-ul în 2004, unde, doi ani mai târziu, își ia și diploma de master.
Între timp, ajunge contabil la Monetărie, iar, începând cu anul 2005, de la contabilitate ajunge șeful serviciului de resurse umane. În toată această perioadă, între 2005 și 2010, este și secretar al Consiliului de Administrație, job ce presupune redactarea subiectelor de pe ordinea de zi, redactarea minutelor și proceselor verbale aferente ședințelor, etc.. La începutul anului 2010 ajunge șeful departamentului de contabilitate și primește chiar și un mandat de membru în cadrul Consiliului de Administrație.
Se pare că aceasta a fost șansa de care a știut să profite în carieră, pentru că doar șase luni mai târziu este numit director general și președinte al CA. Practic, din acel moment și până astăzi a rămas director general al regiei autonome, dar și președinte al Consiliului de Administrație, cu excepția anului 2018, când a fost doar membru în CA.
Potrivit ultimei declarații de avere, depuse în noiembrie 2023, salariul anual încasat a fost de 164.194 lei. Soția sa, expert în cadrul BNR, a câștigat și ea aproape 100.000 lei. Totuși, un raport financiar intern, realizat la Monetăria Statului în anul 2022, semnat chiar de către directorul Octavian Schen, preciza că în acel an directorul regiei beneficiase de o remunerație de aproape 450.000 lei.
Citește mai departe AICI