Un vin românesc a fost descoperit ca fiind produsul cu cele mai multe pesticide cancerigene din supermaketurile britanice, dezvăluie publicația Daily Mail, care citează un studiu guvernamental, arată doctorulzilei.ro. Reacția producătorului de vinuri.
Acesta susține că mai mult de jumătate dintre vinurile vândute de Sainsbury’s, Marks and Spencer și Asda conțin pesticide care cauzează cancer.
Într-o analiză de laborator guvernamentală care a vizat 72 de sortimente de vinuri, cercetătorii au descoperit că majoritatea (49) conțineau urme de cel puțin un pesticid, în timp ce un vin alb, Feteasca Regală de la Cramele Recaș conținea șase pesticide diferite.
În total, au fost descoperite 19 pesticide, inclusiv șase legate de dezvoltarea cancerelor, indică sursa citată.
Pe lista vinurilor contaminate se află și un vin alb Myton Hill Pinot Grigio din Republica Moldova. Niciun alt sortiment de vin românesc nu se mai află pe lista fie a vinurilor cu pesticide, fie pe cea a vinurilor ”curate”, fără niciun pesticid.
Lista vinurilor cu cele mai multe pesticide
Lista completă a vinurilor contaminate cu pesticide din Marea Britanie, dar și a celor fără niciun pesticid:
6 PESTICIDE
- Feteasca Regala (România)
5 PESTICIDE
- Mimo Moutinho Red Blend (Portugalia)
- Marks & Spencer Malbec (Franța)
- Sainsbury’s Gavi White Wine (Italia)
4 PESTICIDE
- Valdo Prosecco Rose (Italia)
- Myton Hill Pinot Grigio White Wine (Moldova)
3 PESTICIDE
- La Vieille Ferme Red Wine (Franța)
- Sainsbury’s Pinot Grigio Trentino (Italia)
- Nice Drop Pinor Noir (Chile)
- Valpolicella Ripasso (Italia)
- Kumala Shiraz (Africa de Sud)
- Calvet Prestige Merlot Cabernet Sauvignon (Franța)
- Cambalala Sauvignon Blanc (Africa de Sud)
- Le Manoir Du Baron Chardonnay (Franța)
- Le Froglet Sauvignon Blanc (Franța)
- Morrisons Pinot Grigio White Wine (Italia)
- Cambalala Pinotage (Africa de Sud)
- Campo Viejo Rioja Tempranillo (Spania)
- Louis Raynald Cotes du Rhone (Franța)
- La Vieille Ferme Rose Wine (Franța)
- Freixenet Italian Rose Sparkling Wine (Italia)
- Cambalala Chardonnay (Africa de Sud)
- Chapmans Bay Sauvignon Blanc (Africa de Sud)
- Beachfront California Merlot (SUA)
- Comte Tolosan Malbec (Franța)
- Marques Los Rios Rioja (Spania)
- Comte Tolosan Cave Des Roches Malbec (Franța)
- Moillard Bourgogne Gamay (Franța)
- Chevalier De Fauvert Chardonnay (Franța)
- Brouilly Red Wine (Franța)
- Des Tourelles Claret Bordeaux Red Wine (Franța)
- Comte Tolosan Malbec Red Wine (Franța)
- Des Tourelles Claret Red Wine (Franța)
- Asda Extra Special Soave Superiore Classico White Wine (Italia)
- Gavi Dry White White (Italia)
- Cape Kyala Chenin Blanc White Wine (Africa de Sud)
1 PESTICID
- Cotes Du Rhone Villages Red Wine (Franța)
- Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet (Australia)
- Macon Villages White Wine (Franța)
- Mad Fish Sauvignon Blanc (Australia)
- Lidl Chateau St Eutrope Corbieres (Franța)
- Corte Aurelio Nero D’avola Sicilia (Italia)
- Wolf Blass Shiraz (Australia)
- Penguin Sands Cabernet Sauvignon (Africa de Sud)
- Aldi’s Specially Selected Sauvignon Blanc White Wine (Chile)
- Castellore Orvieto D.O.C. Classico White Wine (Italia)
- Southern Ocean Sauvignon Blanc White Wine (Africa de Sud)
- Lateral Sauvignon Blanc White Wine (Chile)
- Private Bin Riesling White Wine (Noua Zealandă)
FĂRĂ PESTICIDE
- Buenas Vides Merlot (Argentina)
- McGuigan Estates Black Label Merlot (Australia)
- Blossom Hill Soft & Fruity Red (Spania)
- Waitrose Chilean Red Wine (Chile)
- Beachfront White Grenache (SUA)
- McGuigan Reserve Chardonnay (Australia)
- Brancott Estate Sauvignon Blanc (Noua Zealandă)
- Waitrose Chilean White Wine (Chile)
- Marks & Spencer Merlot (Australia)
- Casa Mana Tempranillo (Spania)
- Silver Bay Rose Wine (UK)
- Isla Negra Cabernet Sauvignon (Chile)
- Jam Shed Shiraz (Australia)
- Good Company Sauvignon Blanc Blush (Noua Zealandă)
- Aldi’s Specially Selected Lebanese Red Wine (Liban)
- 19 Crimes Chardonnay (Australia)
- Aldi’s Shiraz Red Wine (Spania)
- Valle Central Malbec Red Wine (Chile)
- Graham Norton Malbec Red Wine (Argentina)
- Pepper Box Shiraz Red Wine (Australia)
- Fresh & Juicy Rose Wine (Spania)
- McGuigan Estates Rose Wine (Australia)
- Marks & Spencer Organic Verdejo White Wine (Spania)
Rezultatele programului guvernamental de testare a reziduurilor au fost adunate și analizate de Pesticide Action Network UK (PAN UK), o organizație non-profit cu sediul în Brighton.
„Iubitorii de vin nu ar trebui să riște să se expună la o serie de pesticide periculoase atunci când le place o băutură”, a spus cercetătorul PAN UK, Nick Mole.
„Sectorul vinului ecologic este înfloritor, demonstrând că este 100% posibil să se producă vin fără a se baza pe substanțe chimice toxice”.
Pe fondul cererii uriașe de vin, pesticidele sunt pulverizate pe vița de vie de către cultivatori pentru a ajuta la îndepărtarea dăunătorilor, cum ar fi insectele și ciupercile.
Reacția directorului Cramelor Recaș
Într-o reacție oferită Știrilor ProTV, Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, a negat că vinurile produse de compania românească conțin substanțe periculoase.
„Am citit ce scrie în ziar acolo și în opinia mea e plin de gogomănie, cineva care vrea să să promoveze în speță un anumit tip de produse, adică produse bio și încearcă să afirme că toate produsele făcut cu agricultură normală sunt periculoase, toxice, scrie acolo. Este fals! Deci în opinia noastră nu e nimic rău cu lucrul ăsta. Faptul că sunt mai multe tipuri de pesticide folosite e o practică. Normal este ca și cu antibioticele, variem produsele pe care le folosim ca să nu devină planta imună la ele. Sunt undeva 7-10 tratamente pentru vii în fiecare an. Ei nici n-au spus acolo că sunt depășite cantitățile permise legal. Noi știm sigur că nu s-a depășit. Noi testăm toate produsele noastre în fiecare an pentru limitele astea. Folosim numai produsele care sunt permise de Uniunea Europeană care sunt testate și autorizate după un foarte lung proces”, a declarat Philip Cox, directorul comercial al Cramelor Recaș, pentru știrile protv.
Cele mai sigure sunt vinurile organice
Cu toate acestea, substanțele chimice toxice pot contamina solul, rămân pe struguri și ajung în produsul finit.
„Adevărata problemă este că pur și simplu nu poți spune după vedere, gust sau miros dacă există reziduuri de pesticide în vinul tău”, a spus Mole pentru MailOnline.
Potrivit lui Mole, cel mai sigur mod de a te asigura că nu ingerezi pesticide este să „bei vin organic”. Vinul organic, care este etichetat ca atare cu un logo al Asociației Solului sau al unui organism similar, este făcut fără pesticide sau substanțe chimice sintetice.
Cele 72 de vinuri testate au fost toate luate de pe rafturile supermarketurilor britanice și provin de la mai mulți cultivatori, din numeroase țări cu tradiție viticolă.
„Eșantionarea ar trebui să reflecte opțiunile de cumpărare ale consumatorilor, dar, desigur, cantitatea reală eșantionată este limitată în domeniul de aplicare”, a mai spus Mole.
Nick Mole a declarat că vinurile cu pesticide multiple reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece aceasta „este cea mai problematică și mai puțin înțeleasă zonă în ceea ce privește posibilele efecte asupra sănătății umane”.
Rezultatele arată o creștere dramatică a proporției de vin care conține mai mult de un reziduu de pesticide – de la 14% în 2016 (ultima oară când acel vin a fost testat) la 50% în prezent.