Lucrările de reabilitare a bisericii din Seliștat au fost finalizare, iar obiectivl a fost introdus în curcitul turistic. A fost un proiect implementat de Parohia Evanghelică din Seliştat, comuna Şoarş, finanțat din fonduri europene. Proiectul a vizat lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii, digitizarea obiectivului de patrimoniu, întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracţie turistică şi să conducă la creşterea numărului de vizitatori cu circa 20% anual.
- „Mi se pare important că această biserică nu este doar renovată, ci este şi umplută de viaţă, prin taberele de copii organizate la Seliştat. Acum se va umple şi mai mult. Mă bucur că Biserica poate să fie în centrul taberelor. Nu este un secret, saşii au cam plecat din zona aceasta şi bisericile au rămas goale. Dar dacă vin alţii şi o umplu, nu numai pentru vizitare în scop turistic, ci şi pentru activităţi culturale sau religioase, este minunat. Faptul că a putut fi restaurată biserica, ne ajută în activitatea cu copiii, care sunt viitorul ţării noastre“, a declarat preotul Johannes Klein, din partea Parohiei Evanghelice CA Seliştat.
- „Acest monument din Seliştat, prin reabilitarea lui, este de o importanţă foarte mare pentru comunitate. Cu siguranţă va intra în circuitul turistic şi atunci, atât comunitatea noastră, cât şi vizitatorii, vor avea ocazia să vadă cât de bine a fost reabilitat şi pus în valoare acest monument” a declarat Dănuț Timiș, primarl comnei Șoarș.
Proiectul „Lucrări de reparaţii, conservare şi introducere în circuitul turistic la Ansamblul Bisericii Evanghelice Fortificate Seliştat” a fost implementat în perioada decembrie 2017 – decembrie 2023și a avut o valoare totală de 1,336 milioane lei din care 1,296 milioane lei reprezintă finanţare nerambursabilă.
Proiectul vizează creşterea numărului de vizitatori cu aproximativ 20% anual.
Din secolul XIV
Biserica cetate din Seliștat a fost construită în secolul al XIV-lea. Planul inițial de biserică-hală gotică a fost păstrat și după fortificarea din secolul al XV-lea, deși aspectul exterior a fost modificat complet. Nava a fost înălțată cu un etaj de apărare sprijinit pe vechile contraforturi, unite acum prin arcuri, iar deasupra corului s-a construit un bastion cu două etaje de zidărie și o galerie de lemn la ultimul nivel.