Un proiect de lege depus la Parlament va duce la închiderea unor farmacii prin impunerea unei distanțe minime între o farmacie și alta.
Președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol (PSD), a depus la Senat un proiect de modificare a Legii farmaciei 266/2008, care impune reglementări suplimentare în domeniu, care ar putea duce inclusiv la închiderea unor farmacii.
Farmacii mai răsfirate
„În mediul urban și rural distanța minimă de amplasare a farmaciilor comunitare va fi de minimum 500 de metri, în aceeași localitate”, este prevederea principală a proiectului inițiat de către deputata social-democrată.
Criteriul impus prin proiect, cel al distanței, nu-l înlocuiește pe cel deja existent, al numărului de locuitori dintr-o localitate, ci i se adaugă acestuia. În momentul de față, Legea 266/2008 stipulează: „Înființarea unei farmacii comunitare în mediul urban se face în funcție de numărul de locuitori, dovedit prin adeverință eliberată de autoritatea administrației publice locale, după cum urmează:
a) în municipiul București, o farmacie la 3.000 de locuitori;
b) în orașele reședință de județ, o farmacie la 3.500 de locuitori;
c) în celelalte orașe, o farmacie la 4.000 de locuitori.”
Astfel, într-un oraș în care numărul de farmacii nu depășește limita impusă din punct de vedere al populației, vor fi totuși farmacii închise întrucât sunt la o distanță prea mică una față de cealaltă. În expunerea de motive Laura Vicol nu precizează de ce ar fi necesară o limitare a distanței, dar invocă tot criteriul populației care figurează deja în legea existentă.
„Criteriul demografic regăsit în legea națională a farmaciei necesar a fi aplicat la înființarea farmaciilor în România reprezintă un aspect specific acestei piețe și se regăsește în mai multe state din Uniunea Europeană. Astfel, sintagma de tipul „maximum o farmacie la un anumit număr de locuitori” are rolul de a împiedica transformarea comerțului sanitar într-un mediu economic foarte concurențial”, susține Vicol vorbind despre necesitatea unei prevederi care deja există în legislația din România.
De asemenea, proiectul nu spune ce se va întâmpla cu farmaciile care sunt la o distanță mai mică de 500 de metri una față de alta. Proiectul de lege nu conține dispoziții tranzitorii legate un termen până la care aceste farmacii ar trebui închise și nici criteriile după care va fi aleasă o farmacie în detrimentul alteia.
Autorizare doar cu aviz de la Colegiul Farmaciștilor
În plus, proiectul lui Vicol introduce o condiție suplimentară pentru deschiderea unei farmacii comunitare față de cele existente, fapt ce va îngreuna procedurile. În momentul de față, autorizația de funcționare a unei farmacii este emisă de către Ministerul Sănătății pe baza unui dosar deja destul de stufos care trebuie să conțină mai multe documente.
În schimb, noul proiect vrea să condiționeze emiterea autorizației de funcționare de un aviz emis de către Colegiul Farmaciștilor prin colegiile farmaciștilor județene sau cel al municipiului București, aviz care va fi obligatoriu.
Nici introducerea acestei condiționări nu este explicată în expunerea de motive a proiectului de lege. Potrivit prevederilor în vigoare, Colegiul Farmaciștilor este un „organism profesional, apolitic, fără scop lucrativ, de drept public, cu responsabilităţi delegate de autoritatea de stat, în domeniul autorizării, controlului şi supravegherii profesiei de farmacist ca profesie liberală, de practică publică autorizată”.
Dacă proiectul inițiat de către Laura Vicol va fi adoptat, Colegiul nu doar că va reglementa condițiile de exercitare a acestei profesii liberale, ci va putea lua decizii precum avizarea deschiderii unor farmacii, ceea ce va avea impact direct asupra concurenței pe această piață, cu atât mai mult cu cât restrângerea posibilității de a deschide farmacii inclusiv prin introducerea unui criteriu suplimentar, cel al distanței, va face ca această concurență să devină și mai acerbă.