Din 15 noiembrie începe Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului. Postul de 40 de zile aminteşte de postul patriarhilor din Vechiul Testamenţ care aşteptau venirea lui Hristos şi este considerat un post al bucuriei. Tradiţia îndeamnă ca la Lăsatul Secului, creştinii să petreacă în familie. Postul este o rânduială a Bisericii, fiind fundamentat pe texte scripturistice şi patristice. El constă în înfrânarea totală sau parţială de la anumite alimente şi ispite fizice. Postul are 40 de zile şi durează de la 15 noiembrie până la 24 decembrie. Este un post cu multe dezlegări la peşte, astfel, se mănîncă peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, dar şi de şi alte sărbători, începând cu 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. ,,Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpînire de sine. Postul şi rugăciunea sunt două mijloace prin care curăţim firea de patimi. Toţi oamenii care s-au apropiat de Dumnezeu şi-au smerit sufletul cu rugăciune şi post. Şi Iisus a postit 40 de zile, punând postul începătură vestirii Împărăţiei lui Dumnezeu, deşi Lui nu-i trebuia, fiind nepătimaş“ a spus Părintele Arsenie Boca.
Spovedania trebuie să fie sinceră, clară, curată, completă
În tradiţia populară, Postul Crăciunului este numit şi postul de fericire, pentru că prin el se anunţă Naşterea Mântuitorului. Slujbele bisericeşti care se ţin în această perioadă au o puternică încărcătură profetică, anunţă practic împlinirea a ceea ce şiruri lungi de profeţi şi drepţi au anunţat şi au sperat să se întâmple chiar în timpul vieţii lor. Este bine, spun sfinţii părinţi, ca măcar în fiecare post mare să ne spovedim şi să ne împărtăşim. Mărturisirea este taina care dăruieşte iertarea păcatelor celui care de bunăvoie şi le descoperă în faţa duhovnicului cu sinceritate. Dar spovedania trebuie să fie sinceră, clară, curată, completă, pentru ca păcatele noastre să fie iertate. Se spune că prin post şi rugăciune se pot trata atât suferinţele fizice cât şi cele morale şi se elimină şi cauzele care le-au generat. Un studiu făcut într-o clinică americană arată că cei care credeau în puterea divină s-au vindecat mai repede decât cei care aveau o atitudine indiferentă faţă de Dumnezeu.
Înfometarea nu este post
Postul include şi o anumită atitudine lăuntrică. O vorbă de duh spune că „binele face puţin zgomot şi zgomotul puţin bine“. De aceea, în post este bine să vorbim mai puţin, să ne abţinem de la certuri, intrigi, bârfe, minciuni şi chiar rugăciunile să le spunem în gând şi în tăcere. Abţinerea de la mâncare este postul trupului, iar tăcerea este postul minţii, al sufletului. Călugării din mănăstiri spun că dintre toate canoanele postului, cele mai spectaculoase şi rapide efecte le are asupra sufletului tăcerea. În tăcere observăm cum mintea tinde să se liniştească. Concentrarea în faţa unei icoane are un efect terapeutic extraordinar. (Ştefan Botoran)