Oamenii de știință de la programul european Copernicus, care coordonează inclusiv sateliții de observare a climei, spun că luna octombrie a depășit cu +1,7 grade temperaturile medii de acum 100 de ani și, deși încă nu este clar dacă noiembrie și decembrie se vor încadra în aceeași tendință, sunt siguri că 2023 va deveni cel mai călduros an înregistrat vreodată, de când se fac măsurători meteo.

“Putem spune aproape cu certitudine că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat și este în prezent cu 1,43 C peste media preindustrială. Sentimentul de urgență pentru o acțiune ambițioasă privind schimbările climatice în cadrul Cop28 nu a fost niciodată mai mare”, a declarat pentru The Guardian Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus.

Abaterea din octombrie 2023 de la media lunară a temperaturilor globale a fost a doua cea mai mare din istorie, fiind depășită însă tot de o lună din acest an – septembrie 2023.

“În acest an, valurile extreme de căldură și secetele agravate de aceste temperaturi extreme au provocat mii de decese, oameni și-au pierdut mijloacele de existență, au fost strămutați etc. Considerați Acordul Climatic de la Paris un tratat privind drepturile omului”, a spus Friederike Otto, climatolog la Imperial College din Londra.

Semnat în 2015, Acordul a stabilit limita de +1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială (1850-1900) ca fiind linia de apărare a omenirii împotriva unei catastrofe climatice. S-a stabilit atunci că atingerea acestei limite, pentru o perioadă mai lungă de timp, ar duce oricum la riscuri mari pentru unele regiuni și ecosisteme vulnerabile. Dar s-a considerat că oprirea încălzirii globale la +1,5 ar evita totuși efectele climatice ireversibile care ar avea loc dacă media globală a temperaturilor ar creștere cu +2 grade Celsius.

Inițial, oamenii de știință au anticipat că pragul de +1,5 va fi atins în 2030, dar studiile din ultima perioadă au arătat o accelerare a încălzirii globale și probabilitatea ca pragul să fie trecut undeva între 2025 și 2027.

Sursa:biziday.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here