FOTO: spotmedia.ro

Un elev de la Liceul Tehnologic Agricol Bărcănești (judeţul Prahova) va primi bursă de merit cu media 1,97!

Cum este posibil? Se poate lua bursă de merit cu orice medie, chiar şi sub 5, dacă elevul este în primii 30% din clasă, potrivit metodologiei aprobate din acest an.

Elevul cu 1.97 primește bursa de merit pe baza rezultatului obținut la Evaluarea Națională.

„Este un elev de la profesională. A intrat cu media 1,97 și s-a încadrat să primească această bursă de merit, potrivit metodologiei – cadru. Avem, la noi în liceu, 46 de elevi care primesc această recompensă în bani. Noi aplicăm legea în forma în care este ea, indiferent de cât de normală sau nu este o astfel de situație”, a declarat directorul liceului, Viorica Rădulescu, pentru Observatorul Prahovean.

Cazul acesta vine după ce în weekend am aflat de un alt elev de la Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești, care va primi bursă de merit, deși are media 4,59.

„Avem copii la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anul acesta bursă de merit e 4,59. Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul instituției, Mădălina Boteanu, tot pentru Observatorul Prahovean.

La polul opus, spre exemplu, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, cu medii peste 9, nu primesc o astfel de bursă de merit, pentru că nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de Ministerul Educației.

„E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit”, a precizat Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat luna trecută că va exista o competiţie sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit.

„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiţie sănătoasă, întâi cu sine şi apoi cu cei pe care îi au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii, care, de altfel, arată foarte diferit de la o şcoală la alta, ci să îi susţinem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă.

Asta înseamnă că va exista o competiţie, din nou, cu fair play, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primi 30% care iau bursa de merit, asta înseamnă că, în fiecare an, ei îşi vor depăşi întâi propriile limite şi apoi vor intra în un soi de competiţie unii cu ceilalţi, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România”, a afirmat Ligia Deca în septembrie, citată de news.ro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here