Persoanele cu venituri mici pot solicita ajutoarele de încălzire de la primăriile de care aparțin. Campania 2023-2024  este anunțată de UAT-uri prin direcțiile de asistență social.

Consumatorii vulnerabili beneficiază de ajutor pentru încălzire pe perioada sezonului rece, respective de la  01.11.2023 până la 31.03.2024  şi de suplimentul pentru energie pe întreaga perioadă a anului) pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu încălzirea locuinţei. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se acordă în funcție de venitul net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure.

  • 1386 lei /persoană, în cazul familiei
  • 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Documentele necesare acordării ajutorului se pot depune până cel târziu în data de 20.11.2023, pentru a beneficia de această prestație de la 01.11.2023. Dacă solicitantul depășește data de 20 a lunii, ca primi ajutorul de încălzire în contul lunii următoare.  Formularele pot fi ridicate la Făgăraș de la sediul DAS din cartierul Tudor Vladimirescu, iar în cazul comunelor de la primării.

Ajutor în funcție de sistemul de încălzire

Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei este  în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri:

  1. a)Între 250 lei – 25 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
  2. b)Între 500 lei – 50 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
    c)Între 320 lei – 32 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
    d) Procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

Cuantumul suplimentului pentru energie, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:

  1. a)30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
    b)10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
    c) 10lei/lună pentru consumul de energie termică;
    d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri

Ajutorul pentru încălzire și suplimentul pentru energie, în cazul energiei termice în sistem centralizat, gazelor naturale și energiei electrice se decontează lunar furnizorului și se scad din factură.

În cazul combustibililor solizi/petrolieri atât ajutorul pentru încălzire , cât și suplimentul pentru energie se acordă direct beneficiarilor și se acordă integral, o singură dată.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here