Peste 400 de militari participă la exerciţiul Steadfast Jupiter 2023 (STJU23), a cărui ceremonie de deschidere are loc marţi, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, judeţul Braşov.
„Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est (HQ MNC-SE) participă la STJU23 CAX/CPX cu peste 400 de militari, ca parte a structurii de forţe a NATO, în vederea testării capabilităţii de comandă şi control, într-un scenariu complex care implică toate domeniile operaţionale la nivel întrunit. Exerciţiul reprezintă etapa finală de certificare (Full Operational Capability – FOC) a HQ MNC-SE, ca structură de luptă de nivel corp de armată, în măsură să asigure comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel regional, în orice situaţie, pe timp de criză sau conflict”, informează Ministerul Apărării Naţionale.
Steadfast Jupiter este organizat de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) şi reprezintă cel mai complex exerciţiu NATO de tip CPX/CAX organizat până în prezent din punctul de vedere al numărului de participanţi şi al complexităţii scenariului.
În cadrul activităţii de instruire sunt implicaţi militari din 17 naţiuni aliate şi peste 20 de subunităţi din structura de comandă şi de forţe a NATO.
„Steadfast Jupiter se concentrează pe o abordare de tip 360 de grade a securităţii şi apărării colective a Alianţei Nord-Atlantice. Aceasta este ghidată de cele două concepte principale ale NATO, descurajarea şi apărarea (deter and defence) Spaţiului Euro-Atlantic (DDA) şi se bazează pe Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului (NATO Warfighting Capstone concept)”, arată sursa citată.
Instruirea întrunită este destinată să consolideze coeziunea şi interoperabilitatea dintre forţele armate implicate, fiind o excelentă oportunitate pentru a testa capacitatea de răspuns, comandă şi control, precum şi postura de apărare într-un mediu geopolitic caracterizat de multiple ameninţări.
Corpul Multinaţional de Sud-Est (MNC-SE) face parte din structura de forţe a NATO şi are misiunea de a asigura comanda şi controlul operaţiilor terestre ale NATO la nivel corp de armată, în orice situaţie, la criză sau război, cu scopul de a întări postura de descurajare şi apărare a Alianţei Nord-Atlantice în România şi Bulgaria. AGERPRES