Evenimentul de lansare a apelului de proiecte pentru dezvoltarea de păduri urbane în orașele din România a avut loc miercuri, 27 septembrie a.c. Această initiațivă are potențialul de a aduce schimbări transformative și durabile in calitatea vietii urbane, prin construirea de spații verzi reziliente și sustenabile, reprezentând un pas crucial în combaterea problemei grave a poluării urbane și pentru îmbunătățirea calității aerului. Această inițiativă, finanțată prin Planul Național de Redresare si Reziliență (PNRR), dispune de un buget impresionant de 30 de milioane de euro, destinat pentru amplificarea spațiilor verzi in mediul urban. Proiectul, parte integrală a Subinvestiției I.I.C. „Crearea de păduri urbane”, raspunde unei nevoi acute de ameliorare a calității aerului și de contracarare a efectelor nefaste ale poluării urbane. Păduri urbane proiectate strategic, vor servi drept oaze de prospețime și sănătate în inima urbană, contribuind la un mediu de viață sustenabil si echilibrat. De astăzi, autoritățile locale și alte entități eligibile vor putea accesa fondurile alocate, în vederea implementării de proiecte de creare a pădurilor urbane. Facem apel la primari, autorități locale, instituții educaționale, organizații non-guvernamentale și cetățeni să se alăture acestei mișcări și să contribuie la materializarea acestei viziuni progresiste.
„Cu ghidul de finanțare acum aprobat, este timpul săa verificăm voința politică și administrativă esențială pentru materializarea acestor proiecte. Având resursele financiare necesare pentru o schimbare semnificativă, lansez un apel direct și sincer către Primarul Brașovului, Dl. Allen Coliban, și către totți liderii locali din orașele în care spațiile verzi sunt insuficiente, și unde poluarea și zgomotul au devenit probleme presante. Ne dorim ca fiecare oraș din România să beneficieze de avantajele aduse de pădurile urbane, și, în aceeași măsuă, să contribuim la educarea și sensibilizarea publicului larg cu privire la importanța protejării mediului înconjurător și a valorilor ecologice” a spus Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.
„În calitate de negociator din partea Ministerul Mediului cu serviciile Comisiei Europene, am avut ocazia să introduc această idee în componenta de păduri a PNRR. A sosit momentul pentru a transforma orasele noastre în locuri mai sănătoase și mai primitoare, unde natura și omul coexistă în armonie. Fiecare pădure urbana nouă înseamnă un pas inainte spre un viitor mai verde și mai sustenabil. Haideti să acționăm acum și să creăm un legat ecologic valoros pentru generațiile viitoare” a mai declarat Ionut Sorin Banciu, secretarde stat în MMAP.