Practic, după ce în 2022, Ministerul a primit amendă de la Consiliul Național de Combatere a Discriminării, pentru că a eliminat bursele de ajutor social pentru elevii de liceu care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, acum Ministerul Educației i-a eliminat dintre beneficiarii de burse de acest tip pe toți elevii: adică și pe cei din învățământul primar și gimnazial.
În ordinul de ministru pentru anul școlar 2022-2023, privind criteriile de acordare a burselor, printre beneficiarii burselor de ajutor social erau și “elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu”.
Acum, în proiectul de ordin de ministru pus în dezbatere publică, elevii din clasele primare și gimnaziu care învață în altă localitate nu mai apar ca beneficiari ai burselor sociale.
Noul proiect mai prevede și ca elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, pe baza mediei aritmetice a notelor primite în primele două module. Modificarea vine după ce au existat critici din partea părinților și elevilor că, pentru al doilea an la rând, elevii de clasa a V-a ar fi privați de bursa de merit din simplul fapt că anul trecut, când erau în clasa a IV-a, au primit calificativele care se acordă în învățământul primar și care nu se pot converti în note.
Amintim că toți elevii de gimnaziu și liceu cu medii generale între 9,50 și 10 în anul școlar trecut vor primi burse de merit, prevede același document consultat de Edupedu.ro. Aceștia se adaugă primilor 30% de elevi din fiecare clasă ordonați după media generală anuală, indiferent care este aceasta.
- Ordinul cu noile criterii de burse în anul școlar 2023-2024, care a fost în consultare publică din 25 august până luni, 4 septembrie, trebuie să fie adoptat până vineri, 8 septembrie. Cursurile anului școlar încep luni, 11 septembrie.