Economica.net

Angajatorii ar putea plăti contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă acordate salariaţilor, dacă proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal, obţinut de Economica.net, va intra în vigoare în forma actuală. Guvernul renunţă la scutirea de la plata CASS a salariaţilor din construcţii şi din industria alimentară şi pregăteşte schimbarea valorii salariului minim din aceste domenii, conform proiectului de OUG, analizat de Economica.net.

Angajaţii din construcţii şi industria alimentară ar putea plăti CASS.

Persoanele care lucrează în construcţii, în sectorul agricol şi în industria alimentară nu vor mai fi asigurate la sănătate fără plata CASS, arată proiectul de OUG, obţinut de Economica.net.

CASS pentru tichetele de masă şi voucherele de vacanţă

Sumele acordate salariaţilor sub forma tichetelor de masă şi voucherelor de vacanţă se vor cuprinde în baza de calcul al CASS, conform proiectul de OUG, obţinut de Economica.net.

Baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor, în țară și în străinătate, cu respectarea prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și a acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, o reprezintă câștigul brut care include valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanţă, acordate de angajatori, scrie în proiectul de OUG analizat de Economica.net.

IT-iştii vor fi scutiţi de la plata impozitului pe venit doar pentru veniturile brute de până la 10.000 de lei lunar.

Scutirea se aplică la un singur angajator/plătitor, pentru veniturile brute de până la 10.000 lei lunar inclusiv obținute din salarii şi asimilate salariilor realizate de persoana fizică în baza unui singur contract individual de muncă, raport de serviciu, act de delegare sau detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, pe baza opțiunii exprimate, în scris, prin declarație pe propria răspundere la angajator/plătitor, după caz. Partea din venitul brut lunar care depăşeşte 10.000 lei nu beneficiază de facilităţi fiscale, reiese din proiectul de OUG, obţinut de Economica.net.

Guvernul pregăteşte schimbarea valorii salariului minim din agricultură şi construcţii

Angajaţii din sectorul agricol, industria alimentară şi din construcţii vor fi în continuare scutiţi de la plata impozitului pe venit pentru veniturile brute din salarii de până la 10.000 de lei lunar, dar valoarea salariului minim din aceste domenii va fi schimbată.În proiectul de OUG de modificare a Codului fiscal guvernul elimină menţiunile privind valoarea din prezent a salariului minim din construcţii de 4.000 de lei brut şi din sectorul agricol de 3.000 de lei brut lunar, se arată în proiectul de act normativ obţinut de Economica.net.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here