În comuna Șoarș a fost mare sărbătoare duminică, 30 iulie 2023, dată de festivalul organizat de Primăria și CL Șoarș intitulat ,,Festivalul Fânului“. Au ieșit sătenii cu mic cu mare în crâng, lângă râul ce străbate satul, pentru a asista la un concurs inedit, în care vedetă a fost calul. Cei mai frumoși cai din satele comunei au putut fi admirați de participanții la festival, iar exemplarele catalogate de un juriu format din specialiști ca fiind cele mai frumoase au fost premiate cu bani. În realitate a fost un show cu caii fermierilor din comună.
- ,,Am vrut să organizăm acest festival pentru săteni, majoritatea fiind crescători de animale. Suntem comuna cu cele mai multe capete de ovine, avem peste 24.000 de oi, avem peste 100 de cai, avem ferme de vaci. Tocmai de aceea se face mult fân la noi în comună și am considerat că ar fi frumos să intitulăm acest festival, al ,,Fânului“. Am organizat un concurs pentru cei mai frumoși cai, dar fiind prima ediție s-au înregistrat mai puțini participanți. Cu siguranță la edițiile viitoare vor fi mai mulți concurenți. Este un concurs de frumusețe la caii din satele comunei noastre. Am stabilit și un juriu calificat format din Claudiu Talabă, medicul veterinal al comunei care cunoaște fiecare cal, ing. Tiberiu Frățilă din Felmer și Georgiana Neselan, dresoarea de cai de la Herghelia de lipițani de la Sâmbăta de Jos. Acest juriu va stabili care sunt cei mai frumoși cai. Ing. Cosmin Drăgan, directorul de la Herghelia de lipițani prezință concurenții. Este un proiect al comunei inițait de Anca Bîtiu, fiică a satului, cofinanțat de CJ Brașov“ a spus Dănuț Timiș, primarul comunei Șoarș.
15 cai în concurs
15 cai au fost înscriși în concurs, unul mai frumos decât altul. Au fost cai de rasă, cai comuni, cai de tracțiune, cai de agrement, dar și câțiva ponei. Au fost prezentați de proprietarii lor, iar unii dintre concurenți i-au prezentat prinși la căruțe. Toți erau bine țesălați, curați, împodobiți cu tricolor și cu ornamente specifice. În aplauzele participanților, au fost aduși concurenții în fața publicului, ing, Cosmin Drăgan explicând pentru fiecare în parte ,,plusurile“ dar și ,,minusurile“.
Fiecare concurent a primit din partea organizatorilor câte o diplomă de participare, care a fost înmânată de Anca Ionuț. După deliberarea juriului, primii cei mai frumoși cai au fost premiați.
- Loc I: Martini Vlad cu iapa Mura, premiul constând în 1000 lei, o cupă și o diplomă.
- Loc II: Daniel Ongherth cu iapa Fani, premiul constând în 800 lei, o cupă și o diplomă
- Locul III: Velișco Daniel cu iapa Victor, premiul 600 lei, o cupă și o diplomă.
- ,,De copil mic am crescut cu animale și le iubesc. Acum cresc și cai, avem la fermă peste 20 de exemplare. Am participat la concurs cu mai mulți cai, cu Voicu, cu iapa Mura, care a și luat locul I. Este un cal de rasă, este mare, solid, are cam 900 kg“ a spus Vlad Martini de 21 de ani.
Spectacol folcloric
Festivalul și-a propus de asemenea să promoveze și să valorifice obiceiuriler și tradițiile locale specifice comunei Șoarș. Începând cu ora 16.00, pe scena montată în curtea școlii au urcat artiștii locali și formații de dansuri populare. Ansamblurile Făgărașul și Transilvania Felmer, grupul de chitariști ai Asociației Hai la Chitară, Fanfara Șinca Nouă au încântat publicul prezent. Au urcat pe scenă soliștii: surorile Curea, Darea Arabela și Rebeca Georgiana, Elena Pirău, Viorica Cerbu, Ioana Bogdan Roman, Mariana Șandru, Mioara Greavu. Bogdan Georgescu. Invitata specială a festivalului a fost artista Vlăduța Lupău. Proiect organizat de Primăria și Consiliul Local Șoarș, cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov. (Lucia BAKI)