Batjocura continuă din partea Primăriei Făgăraș la adresa unor locatari de pe strada Trandafirilor, mai précis cei care își au proprietățile pe partea cu linia ferată. Și în plenul ședinței ordinare a CL Făgăraș desfășurată în ziua de 27 iulie a.c., au fost introduse pe ordinea de zi mai multe proiecte de hotărâre inițiate de primar prin care se dorește vânzarea unor suprafețe de teren folosite de peste 50 de ani de acești locatari, aflate în continuarea curților lor, la câțiva metri de linia ferată. ,,Este un abuz al primarului“ explică locatarii din Trandafirilor vizați de campania inițiată de Primăria Făgăraș. Numai că o parte din consilierii locali, 8 la număr, au înțeles problema acestor făgărășeni și s-au opus aprobării respectivelor proiecte de hotărâre. Fiind vorba despre patrimoniu, este necesar votul a două treimi din numărul consilierilor locali, respectiv 13 voturi.
Terenuri luate cu japca de primărie
Oamenii de pe Trandafirilor s-au trezit că grădinile din spatele caselor pe care le folosesc de cinci decenii și pe care proprietar este statul român au fost intabulate în domeniul privat al Municipiului Făgăraș. Sunt afectate de demersurile Primăriei Făgăraș familiile care locuiesc de la numărul administrativ 48A la 106. Dar oamenii n-au rămas doar fără grădini, le-a fost luată cu japca și o parte din proprietate, mai precis o parte din curți. Astfel, Primăria Făgăraș a dobândit 17.688 mp teren intravilan mărginit de linia ferată în partea sudică, împărțit în 61 de loturi cu suprafețe între 270 și 380 mp fiecare, cu acces pe strada Trandafirilor. Lucrurile nu s-au oprint însă aici, Primăria Făgăraș vrea să legalizeze vânzarea acestor loturi cu 10 euro/mp așa cum a estimat un evaluator plătit din banii publici. Pentru aceasta au fost emise proiecte de HCL pentru fiecare lot și în repetate rânduri au fost supuse votului consilierilor locali. S-a înregistrat, în ultimul an, un adevărat ping-pong cu terenurile care ar fi trebuit să ajungă gratuit în proprietatea locatarilor. ,,Este cel puțin dubios și imoral acest demers coordonat de primar, de arhitectul șef Liliana Boer și de șefa Biroului de cadastru Elena Tănase, întrucât, conform Legii 18/1991 modificată anul trecut, aceste terenuri/grădini intrau gratuit în proprietatea oamenilor“ au justificat consilierii locali care s-au împotrivit demersului primarului. Sub umbrela ,,legalității“, primarul spune că ,,ar aduce bani la bugetul local“, dar tot pe spatele făgărășenilor printr-o ,,ilegalitate“.
- ,,Noi locuim aici de peste 50 de ani, de când am primit în proprietate câte 100 mp de la Sfatul Popular Făgăraș cum se numea atunci, pentru a ne construi locuințe. Proprietatea asupra terenului era valabilă, conform documentelor, pe toată durata construcției, adică a casei. Lotul de teren intravilan primit avea deschidere 12 m la stradă și aveam obligația să construim locuințe tip U9, adică parter și etaj. În această zonă unde am primit aceste loturi era teren arabil. Atunci s-au dat suprafețe de teren pentru construirea de locuințe de minim 250 mp până la 800 mp. Între proprietatea noastră și linia ferată mai erau aproximativ 300 mp. Nu am primit atunci în proprietate și această suprafață întrucât exista un proiect național de edificare a unei linii ferate paralelă cu cea existentă care să facă legătura între centrala nucleară de la Cernavodă și centrala nucleară care se voia a fi construită la Agnita. Nu s-a mai construit a doua linie ferată, dar nici nu s-a mai revenit atunci asupra situației juridice a suprafeței de teren de 300 mp. Încă de la început am folosit suprafața ca și grădină, pentru anexe, respectând distanța legală față de linia ferată. Nici nu putea să aibă altă destinație acest teren. Toți vecinii au avut aceeași situație. De exemplu, pe partea cealaltă a străzii Trandafirilor s-au dat parcele de peste 400 mp pe care oamenii și-au făcut case. Pentru noi suprafața era de doar 100 mp din cauza proiectului de linie ferată“ a explicat Mariana Păculea, de la nr. 88 din strada Trandafirilor.
O astfel de explicație a fost prezentată și primarului, dar edilul și-a continuat demersul, fără sățină cont de dorința făgărășenilor și de prevederile Legii 18.
Ping pong cu proiecte HCL
După 1990, proprietarii au încercat să-și aducă în proprietate grădinile în baza Legii 18, dar tot Primăria Făgăraș a blocat demersul oamenilor. A continuat pe aceeași linie și primarul actual, care din primăvara anului trecut, a pus la cale preluarea grădinilor din strada Trandafirilor ce erau folosite de proprietari. A comandat, contracost, o lucrare cadastrală la SC Arsu Cad SRL pentru suprafața de teren paralelă cu linia ferată și intabularea suprafeței pe primărie. ,,Când am văzut CF-ul toți ne-am șocat. Proprietatea noastră în suprafață de 100 mp era redusă. Deschiderea la stradă era micșorată cu peste 2,3 metri. Adică ne-au luat și din curte. Este o mare bătaie de joc la adresa noastră din partea acestui primar și a angajaților lui“ au spus locatarii afectați. Drept urmare, 61 de loturi, de la nr. administrative 48A la 106, urmau să fie scoase la vânzare, în baza HCL nr. 197 din 26 mai 2022 care prevedea însușirea documentației cadastrale, prima înscriere a terenului intravilan din Trandafirilor și apartenența la domeniul privat al Municipiului Făgăraș ca fiind de uz și interes privat local. Tot în mai 2022, primarul Făgărașului emite niște adeverințe având și semnăturile arhitectului Liliana Boer și șefului de la Biroul de cadastru, Elena Tănase, prin care se susține că terenul în suprafață de 17.668 mp se află în administrarea Municipiului Făgăraș și face obiectul documentației cadastrale întocmită de SC Arsu Cad SRL. În septembrie 2022, primarul trimite înștiințări proprietarilor din strada Trandafirilor prin care îi anunță că pentru imobilul teren cu destinația curte a fost rezolvată situația juridică și urmează să fie scos la vânzare. Totodată cerea proprietarilor să comunice Primăriei în scris, în termen de 15 zile, dacă vor să cumpere. Niciun proprietar nu a anunțat că ar vrea să cumpere grădina din spatele casei, știind că respectivul teren/grădină îl putea dobândi gratuit. Printr-un alt demers ,,diabolic“, așa cum l-au calificat locatarii, s-a creat un precedent pentru cumpărarea grădinilor.
- ,,Pandrea, cea de la spital, care și-a cumpărat casă aici pe stradă, a cumpărat grădina cu 10 euro/mp, atât cât a cerut primăria. Astfel au fost determinați și alți proprietari să se decidă să cumpere“ a spus Mariana Păculea.
Într-un plen al CL Făgăraș desfășurat la Casa de cultură, locatarii de pe Trandafirilor s-au prezentat în fața aleșilor locali pentru a-și susține cauza. I-au adus acuzații grave primarului pentru nedreptatea pe care le-o face.
,,Nu ne vom lăsa la mâna lor“
Oamenii și-au angajat un avocat care să se ocupe de intabularea gratuită a grădinilor. Sunt vreo 20 de proprietari care au plătit avocatului onorarii de 1000 lei fiecare pentru a se ocupa de documentația aferentă intabulării gratuite a grădinilor.
- ,,Avocatul spune că documentația a fost depusă la Prefectură în vederea semnării. Vom urmări situația și nu ne vom lăsa la mâna acestor indivizi fără scrupule care conduc azi orașul nostru“ spun locatarii.
De exemplu, la nr 48 Trandafirilor, Primăria Făgăraș a intabulat, în august 2022, o suprafață de 380 mp teren împrejmuit din categoria ,,curți-construcții“, la care a creat accesul din strada Trandafirilor pe o deschidere de 2,6 m, porțiune care face parte din proprietatea familiei care locuiește aici. La nr 53 din Trandafirilor, se va vinde o suprafață de 312 mp cu deschidere de 2,3 m luată din proprietatea familiei. Și lista continuă pentru fiecare număr administrativ.
Legislația este de partea locatarilor din Trandafirilor
Proprietarii din strada Trandafirilor își pot intabula gratuit grădinile din spatele curților, în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991 modificată prin Legea nr. 263/ iulie 2022. La rticolul 24 (3) se stipulează:
- ,, Pentru proprietarii actuali ai construcţiilor edificate de către fostele cooperative agricole de producţie, de fostele asociaţii economice intercooperatiste, de fostele organizaţii şi entităţi ale cooperaţiei de consum ori de alte foste entităţi cooperatiste, indiferent de denumirea acestora, comisia judeţeană de fond funciar va emite, la cerere, titluri de proprietate privind constituirea dreptului de proprietate pentru terenurile aferente acestor construcţii, terenuri având categoria de curţi-construcţii, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: a)solicitanţii fac dovada proprietăţii asupra construcţiilor;b)solicitanţii fac dovada înregistrării construcţiei în registrul agricol, cu excepţia persoanelor pentru ale căror construcţii nu există obligaţia legală de înscriere în registrul agricol, precum şi dovada plăţii impozitelor şi taxelor aferente acesteia în conformitate cu prevederile legale; c)pentru terenul aferent construcţiei nu a fost constituit sau reconstituit dreptul de proprietate în favoarea altei persoane.(Lucia BAKI)