În spatele afacerii se aflau instructorul unei școli de șoferi din București și un fost elev, fiul unui celebru milionar, care avea rolul de sufleor. 25 dintre beneficiarii permiselor obținute fraudulos au fost deja condamnați în baza acordurilor de recunoaștere a vinovăției, au precizat pentru Libertatea procurorii Parchetului din Buftea. Toți erau „cvasianalfabeți”, precizează anchetatorii. Operațiunea a durat 9 ani.
Nu cunoșteau literele, dar promovau examenul pentru permisul de conducere, obținând punctaje aproape maxime, după ce plăteau sume cuprinse între 4.000 și 7.000 de euro. Totul s-a întâmplat timp de 9 ani, în București. Până în toamna anului trecut, când procurorii din Buftea au anunțat reținerea mai multor persoane. Investigația Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea avea să scoată la iveală cum instructorul unei școli de șoferi din București le asigura promovarea examenelor celor care erau dispuși să plătească sume considerabile, după cum reiese din motivarea judecătorilor care au validat acordurile de recunoaștere a vinovăției, consultate de Libertatea.
Clienții erau persoane neșcolarizate, fără noțiuni elementare de teorie rutieră, care în condiții obișnuite nu ar fi reușit niciodată să treacă examenul. Instructorul Radu Nicușor Grigore devenise o figură cunoscută în curtea Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule (SRPCIV) București. Printre candidații care picau examenul, vestea că un instructor facilitează, contra cost, promovarea probei teoretice s-a răspândit rapid. Chiar și în afara Capitalei.
Racolarea
Instructorul Grigore avea o țintă clară, o arată datele anchetei: banii. Cu cât cunoștințele candidaților erau mai puține, cu atât tariful era mai ridicat. Așa a ajuns să fie căutat de persoane analfabete din toate colțurile țării. Pentru a putea susține examenul la SRPCIV București, acestea își mutau fictiv domiciliul în Capitală.
Timp de patru luni, procurorii din Buftea l-au monitorizat pe instructor. Astfel, aveau să constate că acesta era ajutat de o altă persoană, Paul Gheorghe Banu, care avea rolul de sufleor.
Banu urmase școala de șoferi cu Radu Nicușor Grigore în 2013. La audieri, acesta din urmă a declarat că a fost uimit de istețimea elevului său. Avea o minte sclipitoare, știa răspunsurile la întrebări după ce citea doar primele cuvinte.
Cameră video și cască montate pe candidați chiar în sediul SRPCIV
Când candidații aveau programată proba teoretică, instructorul Grigore îi însoțea pe candidați în sediul SRPCIV. Înainte de a intra în sala de examinare, mergeau împreună la baie, unde instructorul monta pe hainele candidatului un dispozitiv de filmat și o cască audio în urechi. „Despre candidaţii care fraudează examenul se reține că aceștia sunt îmbrăcaţi, de regulă, cu cămaşă, peste care poartă o bluză cu fermoar sau o geacă, dispozitivul de filmat monitorul fiind disimulat cel mai probabil într-un nasture”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea. Paul Banu rămânea în mașina instructorului, parcată la aproximativ 500 de metri de sediu SRPCIV. În momentul în care candidatul intra în sala de examene, instructorul îl atenționa pe sufleor. Acesta citea întrebările prin intermediul camerei video ascunse în nasture și apoi indica unde să bifeze răspunsul corect.
Citește mai departe AICI