FOTO: alba24.ro

Un val de căldură uriaș vine dinspre Europa Occidentală în săptămânile următoare. După un început de vară ploios, vin călduri extreme.

Specialiștii atrag atenția asupra unui fenomen care s-a format în Oceanul Atlantic și care a fost denumit ”canicula invizibilă”.

Temperaturile în zona vestică a continentului au înregistrat deja 1,5 grade Celsius peste media istorică a perioadei.

Și în România, luna iulie va aduce călduri sufocante. Ziua vom avea 34-35 de grade și chiar mai mult, dar o altă problemă vor fi temperaturile nocturne ridicate, mai ales pentru cei care nu au aer condiționat.

Canicula invizibilă: cum se produce

Se pare că fenomenul este legat de absenţa norilor şi a vântului, care determină ca o cantitate mult mai mare de energie solară să fie absorbită de suprafaţa oceanului, împiedicând amestecarea apelor de suprafaţă, foarte calde, cu cele de adâncime, mult mai reci.

Acest fenomen are efecte, în special asupra mărilor și oceanelor și a zonelor de coastă, dar produce o contagiune climaterică, astfel încât valurile de căldură cuprind suprafețe mari.

Valurile de căldură: de ce sunt periculoase

Valurile de căldură reprezintă una dintre cele mai mari amenințări climaterice la adresa sănătății umane, dar rareori atrag aceeași atenție ca și dezastrele naturale, ale căror urmări devastatoare sunt mai vizibile.

Valurile de căldură apar acum în emisfera nordică de aproximativ șase ori pe an. De remarcat, spun meteorologii, că în anii 1960 apăreau de doar două ori pe an. ,

Aceste puseuri de caniculă ucid mai mulți oameni decât decesele cauzate de uragane și inundații la un loc, arată statisticile.

Până la jumătatea secolului, se preconizează că valurile de căldură vor afecta peste 3,5 miliarde de oameni la nivel global – 1,6 miliarde de oameni în centrele urbane – pe măsură ce cresc în frecvență, durată și intensitate.

Pe măsură ce temperaturile cresc, oamenii săraci din mediul urban vor fi cei mai expuși, suferind de o combinație de afecțiuni medicale (de exemplu, boli cardiovasculare sau respiratorii) care sunt exacerbate de căldură.

Organizația Mondială a Sănătății definește valurile de căldură în termeni de sănătate umană ca fiind perioade prelungite de căldură excesivă care duc la deshidratare, insolație, insuficiență renală și o serie de boli asociate, care pot duce la mortalitate.

În prezent, 30% din lume se confruntă cu valuri de căldură mortale care durează 20 de zile sau mai mult.

Proiecțiile sugerează că valurile de căldură vor afecta 75% dintre locuitorii planetei până în 2100 dacă nu sunt implementate măsuri preventive pentru a le atenua efectele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here