Comunitatea din Ucea a sărbătorit ,,Ziua Iei Românești“ sâmbătă, 24 iunie a.c. ,,Pe Deal“ la Ucea de Sus s-au adunat sătenii și invitații lor pentru a se bucura de spectacolul oferit de Primăria și Consiliul Local Ucea. Festivalul a început la ora 15.00, dar pregătirile s-au derulat cu două zile înainte. Scena amplasată în câmp a fost împodobită cu țesături și cu ornamente sau împletituri din flori de câmp și spice de grâu, iar din loc în loc au fost amplasați baloți de paie. Sere Beltechi și-a pus îndemânarea pentru a crea un ambient special care să completeze prestațiile artiștilor invitați. Spectacolul a fost prezentat de cunoscuții artiști de muzică populară, fii ai Țării Făgărașului, Adina Roșca și Cătălin Doinaș. Au urcat pe scenă Ionela Moruțan, care a adus în fața publicului cântul de pe Valea Mureșului, Sebastian Dan, sibianul cu voce de aur, făgărășeanca Nicoleta Florea. Vocile Adinei Roșca și Cătălin Doinaș au atras aplauzele publicului. Antrenul și voia bună au mai fost întreținute de Formația Europa, Grupul Sirinx, Grupul Cetina de Brad, Bârlădeanu Marian, Ansamblul Casei e Cultură Sibiu- Ardealul, Corul Parohiei ,,Buna Vestire“ din Ucea de Sus și alți artiști locali. Copiii din Ansamblul ,,Comorile Arpașului“ au impresionat prin montajul de dansuri populare pe care l-au prezentat: sârba, rara, brâul, fecioreasca fetelor, hațegana.
- ,,Am ținut să marcăm Ziua Iei în comunitatea noastră. Am ales să organizăm acest festival în natură și nu într-o sală de spectacole spre bucuria sătenilor, iar vremea a ținut cu noi. Am invitat artiști cunoscuți și iubiți de noi, dar am vrut să promovăm și generația tânără, copiii talentați care iubesc portul tradițional, jocul și muzica populară. Acest festival a fost organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Brașov, Primăria și Consiliul Local Ucea și al Asociației Comunitare Ucea. S-au bucurat alături de săteni și primarii din localitățile învecinate, doamna Camelia Bertea de la Victoria, domnul Daniel Dâmboiu de la Hârseni, iar de la CJ Brașov domnul președinte, Șerban Tudorică“ a declarat Adrian Grovu, primarul comunei Ucea.
De ce s-a ales portul popular ca temă a evenimentului, pentru că acesta reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, contribuția lui fiind semnificativă în procesul de geneză al acestuia. Iar portul popular din Ţara Oltului se evidenţiază printr-o bogăţie a materialului şi a diversităţii ce dă specificitate fiecărei zone ce o compune. Pe de altă parte, identitatea naţională înseamnă și păstrarea portului popular tradiţional aşa cum a existat peste vremi. Se poate spune că satele făgărășene se bucură de un port tradiţional nemodificat în timp și bine păstrat. Distracția s-a întins până spre seară spre bucuria paricipanților, care au putut să se delecteze și cu bunătățuri specifice locului oferite la tarabele amplasate în respectiva locație. Pentru cei mai mici dintre participanți, au fost puse la dispoziție diferite jocuri.