Un comunicat oficial al celor două companii anunță, miercuri dimineața datele comerciale finale ale investiției:
- Proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 mld. metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri;
- Prima producţie de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiţii totale de dezvoltare a proiectului de pana la 4 mld. euro;
- România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale;
- OMV Petrom estimează că proiectul va contribui la creşterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei, în 2030.
Christina Verchere, CEO OMV Petrom: “Acesta este un important pas înainte în execuţia Strategiei 2030 a companiei şi va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră faţă de acţionari rămâne creşterea investiţiilor, creşterea profitabilităţii şi a dividendelor – toate acestea asigurând în acelaşi timp o afacere sustenabilă pe termen lung pe parcursul tranziţiei noastre energetice”.
Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producţie submarine şi conductele colectoare asociate, o platforma offshore, conducta principală de gaze naturale către Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale.
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagra are o suprafaţă de 7.500 km pătrati şi este situat la o distanţă de aproximativ 160 km faţă de ţărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 şi 1.000 de metri.
Începand cu anul 2008, activităţile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus doua campanii de achiziţie seismică 3D şi două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost facută în 2012. Cheltuielile totale de explorare şi evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 mld. EUR.